Annons
Nyheter

Ett palats inte bara för tango

En gammal frikyrka blir nu Malmös nya nöjespalats, med plats för 900 gäster, musik och dans – företrädesvis tango.
Nyheter • Publicerad 2 december 2005
Förväntansfulla miner inför Tangopalatsets invigning: bandbokaren Rasmus Gustafsson, producenten Chino Diabaté och Tangoakademins danslärare Paul Utter och Maria Ingstad. BILD: LARS THULIN
Förväntansfulla miner inför Tangopalatsets invigning: bandbokaren Rasmus Gustafsson, producenten Chino Diabaté och Tangoakademins danslärare Paul Utter och Maria Ingstad. BILD: LARS THULINFoto: 
Orkestern Gotangò får inviga Tangopalatset på hemmaplan. BILD: Bernd Gerlach
Orkestern Gotangò får inviga Tangopalatset på hemmaplan. BILD: Bernd GerlachFoto: 
Miriam Aïda lämnar jazzen för en kväll och sjunger bossa på Tangopalatsets invigning. BILD: LASSE SEGER
Miriam Aïda lämnar jazzen för en kväll och sjunger bossa på Tangopalatsets invigning. BILD: LASSE SEGERFoto: 

På fredag 9 december slår den gamla Filadelfiakyrkan från 1935 åter upp portarna, men nu under det lite mer glamorösa namnet Tangopalatset.

Huset vid Karlskronaplan, i närheten av Nobeltorget, ska då skakas av flamenco med danskan Cristina Andrades, bossanova med Miriam Aïda och tango med Gotàngo, Malmöbaserat åttamannaband som bland annat kompat världsstjärnan Susana Rinaldi från Argentina.

Annons

Just nu snickras och sågas det för att göra klart det nya nöjespalatset, som har tre våningar, rejält dansgolv och i källaren en dansstudio med kafé.

– Dansgolvet är en tjock parkett i lönn. Det ska hålla att slipas om många gånger – dans sliter rätt bra! konstaterar Maria Ingstad från ideella föreningen Tangoakademin.

Akademin, som startade i en gammal frisersalong för tre år sedan, går från en yta på 32 kvadratmeter till ungefär 1000. Med kapacitet för en publik på 600 personer inledningsvis, och 900 personer när det nya köket blir klart och brandinspekterat.

– Det här är vad tangon har saknat: en bra festlokal, beskriver Maria Ingstad, som är van att se dansgäster från hela sydvästra Skåne och Köpenhamn.

Intresset för dansformen har sakta ökat. Redan nu har Tangoakademin 170 elever i veckan på sina kurser.

– Det kan vara för att pardansen börjat komma tillbaka, funderar Paul Utter, musiker och danslärare.

– Dans har över huvud taget blivit mer aktuellt, med Floor Filler på tv. Köpet av frikyrkan blev möjligt tack vare några tidigare danselever, som blivit tangobitna. För dem var fastigheten med intilliggande bostadslägenheter en bra investering.

Målet är att ha konserter fredag, lördag och söndag, men starten blir blygsammare. Huset ska också hysa danskurser, workshops och konferenser.

Bandbokaren Rasmus Gustafsson, som tidigare jobbat på världsmusikhuset Jeriko, ser fram emot att få locka turnerande världsartister till Skåne.

Producenten Chino Diabaté menar att Tangoplatset ska bli en lika självklar live-institution som Kulturbolaget:

Annons

– Tycker man om uteliv och livemusik, som jag gör, och uppskattar kvalitetsmusik, då går man hit.

Latinamerikansk musik som salsa och fado kommer att ha sin naturliga plats i huset. Men även afrikansk musik, och jazz eller klassiskt kan komma i fråga, när palatset startar sin söndagsklubb med lunchkonserter i januari.

Och i påsk blir palatset scenen för en tangofestival.

– Här kommer att hända väldigt mycket mer än bara tango, säger Rasmus Gustafsson.

– Eller, bara och bara!

Givetvis behöver man inte dansa. Det krävs inte bara två för att dansa tango, utan rätt mycket träning också.

– Jag blev intresserad av tango när jag såg filmen Moulin Rouge, mycket just för att det var svårt, berättar Maria Ingstad.

– Tangon innebär ett ganska intimt och rejält möte mellan människor, beskriver Paul Utter. Och könsrollerna är tydliga. Man måste ta sin manlighet eller kvinnlighet på fullaste allvar.

– Många som går våra kurser är par som har en hektisk, upptagen vecka i övrigt, säger Maria Ingstad.

– Här vet de att de har sin timme tillsammans, och att de måste släppa alla tankar på vardag och stress när de dansar. Det funkar inte annars!

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons