Nyheter

Ett klumpigt hantverk

Det finns en typ av lågintensivt, vuxet drama som Hollywood är världsmästare på: Babel, Susanne Biers Things we lost in the fire, Snow cake som kom härom året och inte minst smärtsamma 21 gram är fina exempel. Seven pounds tävlar i samma kategori. Och det är som att se en bortkommen welterviktare sprattla omkring i tungviktsklassen.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2009
Rosario Dawson och Will Smith i Seven pounds – en film som så gärna vill vara 21 gram att den snott hela titelidén. Bild: Merrick Morton
Rosario Dawson och Will Smith i Seven pounds – en film som så gärna vill vara 21 gram att den snott hela titelidén. Bild: Merrick MortonFoto: 

Will Smith spelar skattmasen Ben Thomas, en man med ett uppdrag. Vilket uppdraget är får vi vänta i det längsta på; efter en halvtimme vet vi vad han jobbar med, efter trekvart förstår vi inte mycket mer än att det är något stort i görningen. Seven poundshar helt enkelt accelerationsförmågan hos en oljetanker.

Det är onödigt att avslöja för mycket av den bitvis rätt finurliga handlingen i Seven pounds. Vi kan nöja oss med att om sådant här ska fungera krävs en skicklig regissör och minst en tung skådespelarprestation. Seven poundshar ingetdera - trots Smiths och regissören Gabriele Muccinos fina samarbete med Jakten på lyckasenast.

Filmen är ett klumpigt hantverk i allt från tidshopp till logiken i huvudpersonens handlingar, och har ni någonsin undrat var Will Smiths begränsningar som skådis ligger så visar han det nu. (TT Spektra)

Erik Helmerson/TT Spektra
Erik Helmerson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.