Nyheter

Ett julfreaks bekännelser

Magnus Carlsson satsar på en massiv jul i år. Inte nog med att han turnerar med julkonserten "Änglarnas tid" för fjärde året. Han har också jobbat i två år på att sammanställa den ultimata jul-cd-boxen.
Nyheter • Publicerad 17 november 2011
Foto: Albin Brnmark

Det är genom sitt skivbolag Free Star som Magnus Carlsson samlat inte mindre än 67 julklassiker på tre cd. Han sjunger dock inte alla själv.

– Nä, så kul ska vi inte ha! skrattar Magnus på telefon, under en paus från en fotosession.

– Jag har med några låtar, så klart. Och valen föll sig naturligt, när jag kollade på vilka låtar som ska vara med på "Änglarnas tid"-turnén och vilka som inte redan fanns med andra artister. Som "Most Wonderful Time", en slags Disneyhollywoodlåt i samma stil som Dean Martin, Sinatra och de andra brukade sjunga.

Boxen "Från oss alla till er alla" bjuder på en rejäl julöverdos med bland andra Sarah Dawn Finer, Monica Zetterlund och Måns Zelmerlöw. Men även gamla Magnus-favoriter från 80-talet.

– När jag började gräva och luska bland svåråtkomliga och utgångna plattor hittade jag många roliga saker, berättar han. Framför allt 80-talsgrejor som aldrig getts ut på cd. Sedan kompletterade jag med vissa favvisartister. Jag kastade exempelvis in Anki Bagger i studion, och Lili & Sussi. Hysteriskt roligt!

Särskilt glad är han över att ha fått med gamla inspelningar av Abba-tjejerna Frida och Agnetha - om än inte i samma låt.

– Det var en lycka när jag fick grönt ljus för dem. De är ju mina barndomsidoler! Men jag har hållit på i två år med det här, varje låt var en framgång.

Projektet hade säkert varit omöjligt om inte Magnus är vad han själv kallar "julfreak." Det samma gäller nog "Änglarnas tid"; 27 konserter på glitterband, ända fram till trettonhelgen.

– Det är en av årets roligaste grejer, jag går verkligen och längtar efter det, berättar Magnus.

– På en julkonsert sitter folk ner och tar verkligen in det du gör. Du måste leverera som artist, och det är en utmaning.

Bandet är nytt för i år, ett coverband som kallar sig Easy Kit. Men upplägget är det samma: lite av Magnus egna låtar, en hel del julklassiker av det slag som "bara måste vara med."

– Man vill ha "Jul, jul strålande jul" och "Helga natt", konstaterar Magnus. Och då försätts man automatiskt i jul-mode. Det är många som stressar halvt ihjäl sig så här års. Det verkar som att luften går ur folk när de sätter sig och får andas lite.

Hur hänger de ihop, egentligen, den här glittriga discosidan hos Magnus Carlsson, och den finstämda julkonsertsidan?

– De hänger väl inte alls ihop, medger han efter en stunds fundering. Jag är ju ganska ombytlig, både på skiva och scen. Men jag är nyfiken, det är min nyckel. Tycker om att göra en massa olika grejor. Så att det inte blir slentrian.

– Att bryta av en popsatsning och åka ut med en julgrej ett par månader, det är jätteskönt både för kroppen och rösten. Kalla mig schizofren, men det är kul att blanda!

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.