Annons
Nyheter

Ett hus som rymmer det mesta av livet

Det är ett berättartekniskt bra grepp att förlägga en romans huvudhandling till ett hus. Genom detta går det att bygga en berättelse flera skikt, det går att berätta om husets historia på trettiotalet uppfört i klassisk europeisk stil och med inbyggare som både var miljonärer och ministrar.
Nyheter • Publicerad 26 november 2008
Alaa-al-Aswany. Bild: Guillem Lopez
Alaa-al-Aswany. Bild: Guillem LopezFoto: 

Och så går det att föra fram berättelsen till nutid och se hur det nu bor alla sorters människor där, fattiga såväl som rika, unga som gamla. Samtidigt går det att se relationerna mellan de boende i huset och även rörelserna kring och i huset.

Huset visar även med tydlighet på de stora klasskillnaderna i det egyptiska samhället, de rika är få, deras rikedomar växer och de kontrollerar inte bara det dagliga livet för många, utan har även makten in i parlament och regering. För att få makt krävs pengar, för att bli delaktig måste de rika dela med sig till dem som har ännu mera pengar och som fattar de slutgiltiga besluten. Att sätta sig upp mot makten medför inte bara uteslutning från inflytande utan även bestraffningar. För de fattiga krävs både arbetsamhet och påhittighet, en fattig och vacker kvinna kan lära sig att mäns lustar styr samhället och där finns pengar att hämta. En fattig man kan på samma sätt skaffa sig en manlig älskare för att tjäna pengar till sig och sin familj.

Annons

Alaa al- Aswany känner väl Egypten och Yacoubians hus, han hade sin tandläkarpraktik där och när boken kom 2002 blev den en stor framgång och blev den mest sålda arabiskspråkiga titeln och har blivit översatt till femton språk. Den väckte starka känslor för sin frispråkighet i både religiösa, politiska och sexuella frågor. Jag förstår att den ses som kontroversiell, därför att den är avslöjande av smutsiga drag i egyptiskt samhällsliv. Den visar på godtyckligheten och lynnigheten hos etablissemanget, den korrupta och genomsjuka samhällsapparaten och på polisens grymheter. Men det som är mest oroväckande är ändå godtyckligheten och alla ingrepp i människors liv och angrepp som görs på lösa grunder. Och vanmakten hos den lilla människan.

I berättelsen finns som en röd tråd i den starka inre oppositionen mot makten, ofta har den motkraften religiösa förtecken, i religionens namn tränas människor till våldshandlingar, till attacker och krig i Allahs namn. Det är en tro och en övertygelse utan kompromissvilja, det är en extremism och en fundamentalism som aldrig viker för något. Och det är märkligt att se hur en ung människa mera av tillfälligheter blir medlem av en sådan rörelse. Och efter en tid i träningsläger inte tvekar att lida martyrdöden för sin tro, tvärtom längtar han efter det och han tycker att hans uppdrag dröjer.

Det är en intensiv berättelse med en stark dramatisk nerv, den är både underhållande, lärorik och skrämmande.

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons