Annons
Nyheter

Ett häftigt möte med en vilsen humla

Nyheter • Publicerad 13 april 2009
Ett häftigt möte med en humla
Ett häftigt möte med en humlaFoto: 

Nä, det finns minsann ingen anledning att klaga. Trots att jag fick en humla i ögat. För andra gången i mitt liv. Vi överlevde bägge.

Vilken helt otrolig påsk det har varit! Våren tog ett jättekliv inför våra ögon och solen den bara brann och brann och det var först i går eftermiddag som det började komma lite moln men vad gjorde väl det då?

Annons

Årets konstrunda måste vara ett rekord – jag har förstås inte varit överallt men fått många rapporter och det verkar som att alla har varit ute på Österlen i påsk. När vädergudarna är så här givmilda då går det inte att sitta inne.

Och jag blir alltid så filosofisk och romantisk när det är sådana här dagar. Jag stod härom dagen ute i Marsvinsholms slottspark och spanade drömmande ner i en damm där jag tyckt mig skymta en groda, eller vad det rent av en snok? Plötsligt kommer det en hyfsat stor humla vinglande, den hade inte många minuters flygtid i bagaget precis – och den flög helt enkelt rakt in i mitt ena glasöga. Förmodligen speglades den omgivande parken i mina brillor och så blev det lite felnavigering.

Jag var faktiskt nära att trilla i dammen men lyckades bevara både balansen och värdigheten. Den stackars humlan vinglade vidare mot nya spännande möten. Tur även för den att den inte ramlade i dammen, de simmar inte så bra...heller. Jag fick aldrig utrett om det var en groda eller en snok där i kanten av dammen men när solen ligger på så här i flera dagar då är det mycket som väcks till liv i naturen.

Naturligtvis blev det en lammstek på påskdagen. I år bjöd jag på kokt mandelpotatis till, djupfryst brysselkål och en enkel sås på skyn från steken. Och så lite rårörda lingon som bryter av den kryddiga lammsmaken. Till dessert det enklaste som finns – en burk fina persikor med vispad grädde med lite vanilj.

Men när jag skulle köpa min lammstek, i sista minuten förstås så det blev som vanligt den närmsta butiken, hittade jag inget lamm från Österlen. Visst föds det väl upp lamm fortfarande? Klart det gör! Men varför finns de inte i en helt vanlig matbutik? Nej, det fanns inte ens något svenskt lamm överhuvudtaget – två alternativ från Nya Zeeland var allt som fanns.

Nu är lamm från Nya Zeeland jättegott men jag förstå att det varit djupfryst även om det är upptinat i butiken och för den rätta känslans skull hade jag föredragit lamm från Österlen.

Ja, ser man på – där kom det lite gnäll i alla fall. Lammet var gott, nu glömmer vi det!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons