Annons
Nyheter

Ett gäng valpiga små tv-kändisar

De är små, de är brutalt gulliga – och de är åtta. SVT:s Hundkoll återkommer nu med ny programledare, men Magnus Johansson lär få se sin show stulen av ett gäng retrievervalpar från Örsjö.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2007
Kenneth och Ingrid Bergenblad har fött upp golden retrievers sedan 1986. Men nuvarande kull är den första som kommer att bli tv-kändisar. BILD: BASS NILSSON
Kenneth och Ingrid Bergenblad har fött upp golden retrievers sedan 1986. Men nuvarande kull är den första som kommer att bli tv-kändisar. BILD: BASS NILSSONFoto: 
Magnus Johansson kommer att ha händerna fulla hela våren, som ny programledare för SVT:s Hundkoll och som lite sugen på att ta med en av åtta spralliga valpar med hem från Örsjö. BILD: BASS NILSSON
Magnus Johansson kommer att ha händerna fulla hela våren, som ny programledare för SVT:s Hundkoll och som lite sugen på att ta med en av åtta spralliga valpar med hem från Örsjö. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Örsjö boställe utanför Rydsgård är inte bara en fin gammal kaptens- och ryttmästarbostad från 1830-talet. Det är också en kennel, och här utspelar sig en central del av Hundkoll, när Sveriges Televisions vardagsbaserade hundserie har nypremiär den 29 april. Ett besök på Kennel Endicott i dessa vårdagar riskerar att sluta med en överdos vårvacker gullighetschock.

Vår nästa tv-kändis, i programmet som förbättrat sin sändningstid till söndagar klockan 20, är golden retriever-tiken Abbey. Som just fött och uppfostrat åtta valpar, under kamerornas övervakning.

Annons

- Första säsongen följde tydligt en grundkurs i vardagslydnad från A till Ö. Det kunde vi ju inte gärna göra en gång till, berättar programmets producent Ingvar Ernblad.

Nu följer programmet tre nya huvudlinjer. I den första möter vi två tikar som just valpat, i den andra får vi följa en agilitykurs och på tredje huvudspåret blir det reportage om nyttohundar som ledarhundar, knarkhundar och vovvar som "jobbar" på äldreboende för att sprida trivsel.På programledarfronten har Catti Hoflin lämnat, liksom hundtränaren Jeppe Stridh. In kommer i stället 34-årige Magnus Johansson, som vi tidigare sett i Nöjesnytt.

Och någon hundexpert, det är inte Magnus. Han har aldrig ens ägt en vovve. Bara en undulat, egentligen.

- Jag har aldrig haft huvudansvaret för en hund, men däremot har de funnits med i olika relationer hos släkt och vänner, förklarar Magnus.

- Men jag ser min roll som guidande, jag ska egentligen bara gå runt och vara nyfiken. Och så har vi förstås experter som förklarar saker.

Har han blivit hundbiten, då? Jajamän.

- Jag har varit såå nära att smuggla med en valp härifrån, säger Magnus och tittar lystet på de små retrievervalpar som stojar runt våra ben och vägrar vara stilla för fotografering.

- Men tyvärr finns det inte tid och plats för en hund i mitt liv just nu, fortsätter han.

Hundkollska inte vara något tillgjort Top Dog-jippo, utan ett jordnära program där såväl hundfantaster som förstrött intresserade ska få något till livs. Och eftersom det finns nära en miljon hundar i landet finns det många potentiella tittare.

Återstår att se om de kommer att diskutera hundnovisen Magnus Johansson lika vilt som den hårdhandskade Jeppe Stridh.

Annons

- Hundmänniskor är i regel otroligt engagerade. Och jag märker redan hur mycket starka åsikter det finns. Man ska inte tro att man ger sig in i en endimensionell värld, säger Magnus Johansson.

Lättränade hundar

Ingrid Bergenblad har fött upp golden retrievers sedan 1986, från början i Skanör. Det blev golden eftersom de är så trevliga, snälla och vackra.

- En lätt hund att träna och de vill vara med överallt. Det känns som om man har samhörighet, förklarar Ingrid Bergenblad.

Hennes fyraåriga tik Abbey är inne på sin andra kull valpar. Och där har alltså SVT varit ofina nog att följa hela processen, ända från den oceremoniösa parningen på en garageuppfart i Hägersten, till dess att valparna finner ett nytt hem.

- Abbey är tålig och har klarat tv-kamerorna bra. Men när teamet vill att vi ska ta om och ta om, då lägger hon sig ned och spelar död! skrattar matte Ingrid.

Det man får lära sig är exempelvis vad som krävs för att skaffa valp. Vilket är mer än man tror.

- Jag får säga nej ibland till köpare som jobbar för mycket, eller som inte bor rätt för att ha hund, säger Ingrid Bergenblad. Man ska inte skaffa hund för att barnen tjatar!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons