Annons
Nyheter

Ett brokigt författarliv

Nyheter • Publicerad 7 november 2007
Ett brokigt författarliv
Ett brokigt författarlivFoto: 

Vi måste ägna oss åt flickan och lövet ännu några minuter. Jag har fått ännu mer spännande information som jag inte kände till och den måste jag delge er. Tack Olof E och Stephan för era insatser.

Jag har nu också läst hela novellen The last leaf och det är en tårdrypande historia men väldigt välskriven. Nu vet jag således att flickan hette Johnsy och den gamle konstnären som målade det sista lövet hette Behrman. Vill ni också läsa den så gå in på www.online-literature.como/o_henry Tack för den adressen, Stephan.

Annons

Författaren O Henrys liv var inte särskilt trevligt. Han blev inte äldre än 48 år (1862-1910), han dog av skrumplever efter ett långvarit supande, han misslyckades med äktenskap och han satt i fängelse under tre år anklagad för förskingring. Enligt olika källor nekade han hela tiden till brottet och det sägs vara oklart om han verkligen var skyldig.

Enligt Olof E så flydde O Henry till Honduras dagen innan rättegången och han lär ha varit den förste som myntade uttrycket "bananrepublik". Olof E säger också att O Henry återvände och inställde sig vid domstolen när han fick höra att hans hustru låg för döden.

Han hette ju egentligen William Sidney Porter och bytte namn till O Henry samma dag som han lämnade fängelset, 1901. Han avslöjade aldrig varför han valde namnet O Henry men en teori är att han tog några bokstäver ur namnet på det fängelse där han satt i tre år; Ohio Penitentiarymen visst verkar det vara lite väl långsökt.

Innan han åkte in i finkan hade han sysslat med en mängd olika saker som att jobba i bank, vara affärsbiträde, jobba på ranch och 1884 startade han en humoristisk veckotidning med namnet The Rolling Stone. Som så mycket annat i hans liv misslyckades han också med tidningen och tog istället jobb på Huston Post som reporter. Där var han kvar tills anklagelserna om förskingring ändrade hans liv. Och det var i fängelset som han började skriva sina noveller som han alltså slutförde och vann stor berömmelse för under endast tolv år av sitt korta liv.

Därmed lämnar vi detta märkliga levnadsöde och visst är det fantastiskt att vi här i Skåne, väldigt många mil från O Henrys hemtrakter, nästan hundra år efter hans död ägnar flera dagar åt hans liv och verk. Det hade han aldrig kunnat ana trots sin rika fantasi.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons