Annons
Nyheter

Esbjörn Svensson omkom i dykolycka

Den svenske jazzmusikern Esbjörn Svensson har avlidit. Esbjörn Svensson omkom efter att ha blivit svårt skadad i en dykolycka utanför Stockholm i helgen.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2008
Den svenske jazzmusikern Esbjörn Svensson har avlidit. Bild: Scanpix
Den svenske jazzmusikern Esbjörn Svensson har avlidit. Bild: ScanpixFoto: 

Den tragiska olyckan inträffade på lördagseftermiddagen på Ingarö i Värmdö.

Esbjörn Svensson, 44, dök tillsammans med ett sällskap under ledning av en dykledare vid Björkviks brygga när de andra upptäckte att han saknades.

Annons

Han hittades efter en stund på botten och fördes svårt skadad med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset, men hans liv gick inte rädda.

- Jag talade med läkaren tidigt på söndagsmorgonen och fick beskedet att han avlidit, säger Michael Olofsson, stationsbefäl vid Nackapolisen. Under dagen fick Dragana Maksimovic, som arbetat med Esbjörn Svensson i flera år, veta vad som hänt av Burkhard Hopper som är manager åt E.s.t. (Esbjörn Svensson Trio).

- Det är en chock och man vill inte tro att det är sant. Tankarna går först och främst till hans fru och barn, säger hon till TT.

Managern Burkhard Hopper säger i ett skriftlig kommentar att "Esbjörn Svensson var den finaste av alla människor jag träffat". Dödsbudet kom som en chock för Bengt Säve-Söderbergh, ordförande för Svenska jazzriksförbundet.

Säve-Söderbergh säger att Esbjörn Svenssons död är en enorm förlust för hans familj och för hela jazzvärlden.

- Han var ett stort namn långt utanför Sveriges gränser. Hans storhet bestod i att han bröt traditionella genregränser och entusiasmerade en helt ny publik för jazzmusik.

Polisen kommer att utreda alla omständigheter kring dödsolyckan för att se vad som hände. Utrustningen ska undersökas och vittnen till olyckan ska höras.

Esbjörn Svensson blev 44 år. Han efterlämnar fru och två barn. (TT)

Fredrik Gunér

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons