Annons
Nyheter

Eriksson på konstresa

Nyheter • Publicerad 22 februari 2006
Foto: 

Konstresan till Stockholm inleddes med Vårsalongen 2006 på Liljevalchs. I år har tre utländska kuratorer valt bland inlämnade bidrag. Det resulterade i den bästa och mesta vårsalongen på mycket länge: grafisk form, mode, glas, måleri, foto, video, installationer…

Vilket äventyr att gå runt och upptäcka Helena Nilssons omöjliga kläder (två ben uppe och två nere), Emma Kihls färgfoton av bokryggar, Ulla Anderssons broderade dagdrömmar (figurer som Betty Boop och goda livsråd som "Det som sker det sker"), Måna Grivners svarta kloakråtta i brons och glas, Gisela Schinks 400 väskor och Jan Edlunds oljemålade Dick Bengtsson-hommage.

Annons

Kanske dags för Skånes konstförening att återuppliva sin nedlagda höstsalong? Nej, inte den gammalmodiga och trista utan en i dubbel betydelse kurerad och uppdaterad skånsk konstsalong…

Vidare till Moderna museet, där visas en stor Dick Bengtsson-utställning.

Mårten Castenfors, utställningskommissarie, har släckt ner salarna och riktat ljuset enbart mot konstverken. En lika tokig som genial idé! Märkligt att treva sej in i mörka rum men Bengtssons tavlor syns bättre och tydligare än någonsin!

Så sorgset att se nära 50 av hans målningar efter varann.

Det pratas ju mest om hakkorsen som han målade på/bredvid kyrkor och hus. Men det slående och genomgående är den dystra livsstämningen. Som när de fem glada "Barnen" blickar in i framtidens mörker eller en äldre man på målningen "Bron" ser bakåt i samma mörker = sitt levda liv. Och den tidiga målningen "Vinter i Bandhagen" (redan 1965) visar ett bengtssonskt inferno.

I april kommer Dick Bengtsson-målningarna till Kristianstads konsthall. Blir utställningen nedsläckt och upplyst också i Kristianstad?

På hemresan besöktes Norrköpings Konstmuseum, som sammanfattar Elis Eriksson i minst sagt helhet. Vilken enorm utställning, till storlek och konstnärskap!

Att uppleva hans konsekventa egenart från 30- och in på 2000-talet är… nej, det går inte att beskriva. Olika material (teckningar, målningar, kollage, installationer, konstboxar, böcker) men uttrycken (naiva figurer och barnstavade texter) återkommer och varieras. Ingångssidan till boken "Muffa" ligger uppslagen: en teckning av jan jösta med texten "DÅM SÅM E STORA E INTE SNELLA".

Elis Eriksson (1906-2006) blev 99 år. Hans sista målningar är svarta (till färg och stämning) med ilskna, politiska budskapstexter som "BUSHARONBLÄR".

I höst kommer också Elis Eriksson-utställningen till Skåne. Men får alla konstverken plats på Malmö konstmuseum?

Annons

Dick Bengtsson(Atlantis). Praktbok med många avbildade konstverk och texter om Dick Bengtsson av bland andra Lars Nittve och Karin Mamma Andersson.

Håll tjeften! (Schultz). Kommande bok om Elis Eriksson med texter av bland andra Olle Granath, Bengt Emil Johnson och Elis själv.

Pavan 1-15(Kerberos). Elis Erikssons tecknade seriehäften om kåvbåjen Pavan med flera.

Bengt Erikssongillar faktiskt när Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons