Nyheter

Ensamma trollkarlar möts

Att vara trollkarl kan bli ensamt. Det viktigaste är därför att umgås och ha kul när 500 magiker från hela Norden samlas till kongress i Lund.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

– Det här är stort. Man får en vitamininjektion och en överdos inspiration och fantasi som varar hela året, säger Gay Ljungberg, magisk komiker, eller möjligen komisk magiker, från Halland och projektledare för kongressen Magic Weekend.

Evenemanget har hållits årligen i Lund sedan länge, fast ganska mycket i skymundan. Men i år slår magikerna på trumman och ordnar en offentlig föreställning med bland andra alla världsmästarna från trolleri-VM i Kina 2009.

Vid sidan av seminarier och föredrag har kongressen också inslag där deltagarna uppträder för varandra. Och Gay Ljungberg passar på att avliva myten om att trollkarlar alltid håller hårt på hemligheten bakom sina tricks.

– Tvärtom, trollkarlar är extremt generösa. Men om publiken vet hur man gör försvinner en del av njutningen, säger han.

Dagens trollerier ingår ofta i shower med komik, dans och skådespeleri. Att stå rakt upp och ned i slängkappa och dra kaniner ur hattar är hopplöst ute. Just nu inspireras många av Sydkorea, som har en hel rad unga magiker med annorlunda och fartfyllda framträdanden.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.