Annons
Nyheter

Enklare ge upp än få rättvisa

Nyheter • Publicerad 3 februari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

När man jobbar på en tidning får man ganska ofta ta del av olika människoöden. Som ett sista halmstrå vänder sig många till oss och ber om hjälp i olika frågor. Det handlar uteslutande om människor som anser sig ha blivit orättvist behandlade – för det mesta av olika myndigheter men också av olika företag.

Det handlar om mannen som fått en gigantisk telefonräkning på grund av så kallade sexsamtal som han hävdar att han aldrig har ringt, det handlar om människor som köpt det ena eller andra och anser sig ha blivit grundlurade och det handlar om personer som valt att driva en sak rättsligt och som förlorat i alla instanser och nu jagas av kronofogdemyndigheten för gigantiska skulder. Det handlar alltid om människor som fått sina liv förstörda eftersom de inte kan frigöra sig från den upplevda orättvisan och gå vidare i livet.

Annons

De kallas lite nedsättande för "rättshaverister" och ingen orkar att lyssna på dem.

Jag har själv erfarenhet av dessa känslor. För femton år sedan fick jag en parkeringsbot i ett bostadsområde i Karlskrona där ett privat parkeringsbolag skötte parkeringen.

Min bil var för tillfället död, stod utanför huset där vi bodde, kilometer från den plats där jag blivit bötfälld.

Jag blev förstås förbannad och ringde parkereingsbolaget och förklarade saken. Och bemöttes som en lögnare och bedragare. När jag försäkrade att min bil stått still i flera veckor, i väntan på nog med pengar för att reparera den, skrattade mannen jag talade med öppet och tydligt hånfullt.

Nu rasade jag och övervägde till och med att bomba parkeringsbolagets kontor alternativt spöa upp den skrattande mannen men återfördes till ordningen av en sansad och god vän som är jurist.

Han rådde mig helt enkelt att betala den där boten på 200 kronor och sedan laga en god middag och ta ett glas vin och bara glömma bort hela saken. Det skulle ta för mycket energi att driva det vidare och mitt bevisläge var svagt.

Så blev det. Men jag blir fortfarande förbannad när jag tänker på det. Jag förstår faktiskt de som inte viker ner sig så lätt som jag och som kallas för "rättshaverister".

Ha en riktigt god helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons