Annons
Nyheter

Enkla råd inför Nobelmiddagen

Okej, let's face it: du kommer aldrig att hamna på en Nobelmiddag. Men världen är en underlig, galen plats, bollen är rund och allt kan hända. Så här kommer några sista-minutenråd om du plötsligt finner dig sittande i frack/balklänning bredvid en koreansk expert på partikelfysik och middagsetikett.
Nyheter • Publicerad 10 december 2011

Lämplig klädsel: Vi är överens om att mysbyxor, temössa och innetofflor går bort, okej? Men därifrån är det every man for himself. Här gäller fingertoppskänsla, att inte vara för uppklädd, men absolut inte nerklädd. Kliv in i din garderob – alternativt hos en hyrfirma – beväpnad med en ficklampa och ett nyckelord. Detta är inte "elegant" eller ens "nobelt" – utan "direktsändning."

Ett varningens finger för den färgrika sallad som står på bordet redan när ni anländer. Det är ingalunda förrätten utan blommorna som utgör bordsdekoration. Magdalena Ribbing har inga ord för att beskriva hur stämningen vid bordet påverkas om de förtärs.

Annons

Att inleda en konversation med bordsgrannen: Presentera dig, le välkomnande och memorisera ögonblickligen grannens namn alternativt syssla. Bestäm vilket du ska satsa på, eftersom det är fysiskt omöjligt att minnas båda.

Olämpliga samtalsämnen: Politik, sex, krämpor, kroppsbehåring, kungahusets framtid, det faktum att Alfred Nobel tjänade en förmögenhet på krig samt dina privata funderingar kring varför navelluddet alltid blir grått, oavsett vilken färg du haft på tröjan.

Lämpliga samtalsämnen: Vädret och tokroliga anekdoter förknippat med detsamma.

Vågade samtalsämnen: Anekdoter kring vädret som inte är garanterat tokroliga.

Besticken: Det här är Nobelätarnas klassiska skräckgren. Bredvid tallriksstapeln ligger en samling silver som hade räckt till att flå en varulv. Ta det bara lugnt, andas och plocka besticken inifrån och ut. Nej, inte ut på gatan; besticken skall inte behållas. Framför allt inte i handväskan.

Toalettbesök: En tydlig no-no. Nobelmiddagen är visserligen lång som en filibustersittning i amerikanska senaten, och det går visst att krångla sig ut. Men gör det inte. Bruka istället det gamla Oktoberfestknepet: bara man kniper ordentligt länge i början av middagen så går det lättare sen. Får man lov att gå från bordet? På den frågan måste vi kategoriskt svara "ja." Men ingen har någonsin återvänt.

Rätt vett vid dansen: Använd under inga omständigheter, jag upprepar under inga omständigheter, det som du efter ett par-tre glas champagne tror är din vanliga, "charmiga" fristil på dansgolvet. Åtminstone inte medan kamerorna är på. Håll det till en vals, stirra stint på partnerns skor hela tiden och smit sedan iväg till baren så fort musiken stannar.

Och glöm inte: Ha roligt!

Rebecka Sjöberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons