Annons
Nyheter

En varm relation till ljusstaken

Nyheter • Publicerad 30 november 2005
Robert Dahlström
Robert DahlströmFoto: 

Äntligen är vi inne i julmånaden. Jag tror att det är det som har fattats mig när det gäller julstämning. November är inte någon julmånad och då ska man ej heller känna något.

Dessutom har jag kommit på en annan sak som är viktig för julstämningen och det är clementiner och apelsiner. Nu har det kommit riktigt fina citrusfrukter och när det ligger apelsinskal och dräller lite här och var i våningen då kommer den där juldoften. Sätter man dessutom kryddnejlikor i en apelsin, som jag gjorde i tisdagskväll, då blir det ännu bättre.

Annons

Vad har ni för relation till er adventsljusstake? För ni har väl en riktig ljusstake och inte bara sådana där elektriska?

En adventsljusstake är den enklaste formen av almanacka. Den visar fyra veckor, de fyra veckorna innan jul. Men trots sin enkelthet är den omgärdad av frågetecken. Till exempel om det är acceptebelt att tända den varje kväll eller om den blott ska sprida sin ljus och sin värme på adventssöndagarna? Om man, som jag tycker att man ska göra, tänder den varje kväll då måste man byta ljus ganska ofta. Och då ska det förstås vara samma ljussort.

När vi bara har ett ljus tänt, som nu, då är det enkelt men redan vid två ljus blir det problem. Jag anser bestämt att de tända ljusen ska, fram till julafton, beskriva en skönt lutande linje – ljuset för första advent ska således vara kortare än det för andra advent och så vidare.

Det innebär att jag måste elda ljus i andra ljusstakar för att få rätt längd och självklart alltid flytta om ljusen när jag byter så att den viktiga lutningen bibehålls.

En annan fråga är om det ska vara ny mossa varje år eller om det duger med den gamla. I år har jag valt att behålla mossan och nyponen och rönnbären från förra julen eftersom det ser så fint ut.

När jag tog fram adventsstaken såg jag att det fortfarande satt kvar fyra halveldade ljus från förra julen. Då blev jag sentimental och tänkte på tidigare, härliga jular och så tände jag alla ljusen för att under en liten stund avsluta den förra julen på ett värdigt sätt.

Julfirande är en allvarlig sak.

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons