Annons
Nyheter

En rymmare i Beddinge

Nyheter • Publicerad 6 december 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag har aldrig varit på rymmen. Inte så där bokstavligt som han den där Posener. Ni vet mannen som var med i Trustor-härvan och som försvann med 485 miljoner kronor, hävdar myndigheterna. Själv hävdar Joachim Posener att han är oskyldig och i en kvällstidningen, som publicerade ett utdrag av hans kommande bok, säger han att han bara hade fem miljoner på sitt schweiziska bankkonto. Stackarn...

Det är väl klart att man flyr verkligheten lite då och då. Jag var, till exempel, på en julfest i lördagskväll där värdparet bjöd på varmt vin som mest smakade apelsinsaft men se det var det inte tal om. Det var riktig flykt-glögg, det. Och precis när jag blivit presenterad för den nyinköpta soffan spillde jag vin på den. Dit blir man aldrig bjuden igen.

Annons

Men åter till Posener. Hur svårt är det egentligen att vara på flykt? Världen är ju så otroligt stor. Och har man pengar kan man ju åka vart man vill. Och utge sig för att vara vem som helst.

Posener åkte till Argentina och Buenos Aires. Han kunde också åkt till Paraguay där det finns en ort som heter Posadas, vilket inte har något som helst med Posener att göra.

Nä, jag tror att han gjorde rätt. Ska man fly, rymma, hålla sig undan då är det storstäder som gäller. Hur lång tid tar det innan alla vet vem man är och vad man håller på med om man flyr till " låt säga " Beddinge? Men i Hamburg vet inte en jäkel vem jag är och ingen bryr sig heller.

Man träffar då och då svenska flyktingar i Spanien. Sådan som tror att livet är bättre där bara för att man inte velat betala skatt i Sverige som alla vi andra gör. De bär sitt straff där. Och de spanska myndigheterna bryr sig inte så länge du betalar för dig och inte gört bort dig. Men alla i den lilla byn vet vem du är och varför du är där.

Nä, bara känslan av att inte kunna åka vart man vill " hem till Sverige över julen, till exempel, är avskräckande.

Mina läsare i Cincinatti, USA, The Hansson Family, har pratat länge om julfirandet hemma i Sverige och det är uppenbart att det betyder jättemycket att åka hem en sväng.

De väcker också frågan om när man ska sätta upp julgranen. Denna eviga fråga. I Cinci (som man säger over there) åker granarna upp redan till Thanksgiving, alltså fjärde torsdagen i november. Här, hävdar jag bestämt, är det lille julafton som gäller.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons