Annons
Nyheter

En rebell i en Svensson

Nyheter • Publicerad 27 november 2005

Farmor var besatt. Hon vävde trasmattor, hon virkade, stickade, knypplade, sydde näversöm och broderade med pärlor. När vi började tömma skåpen efter farfars bortgång i våras, så hittade vi hur mycket som helst. Virkade dukar, gardiner, fler dukar [S] som hon själv gjort eller som hon köpt på någon bussresa.

Jag tyckte alltid att det var fula grejor hon gav mig i present. Men när jag åtta år senare ser Kristina Jonassons utmärkta verk Ackumulerad kvinnlig kreativitet, i Malmö på Form Design Centers utställning Konceptdesign, så fattar jag vinken och skäms.

Annons

Jonasson har hittat ett otal av tanternas dukar och tråcklat ihop dem till ett enormt kulört patchwork, som hon hängt upp på Form Design Center [S] en spark i skrevet på den svenska smaknormen. Med draperiet vill hon visa en enorm kvinnorörelse, som i decennier stått emot horder av smakpredikanter och formpoliser. Till exempel stod det redan år 1945 i magasinet Bocirkel att broderade kuddar och virkade dukar kan "förstöra de bästa av inredningar", och att kvinnornas kreativitet missriktats under industrialismen. Pyttsan.

Farmor, du var så cool!

Jag skiter i att korrekta feminister och designergubbs, som sitter där på sina Sjuanstolar och glor på sina Pantonlampor, skulle kalla dig och dina polare för smaklöst omedvetna bondfruar med osofistikerad hobby.

Fuck allt som Arne Jacobson står för i Kultursverige. Fuck alla funkisdiktatorer och all äckligt godkänd svensk form. Vem har egentligen rätt att såga en halv generations passionerade pyntande?

Emil i Lönneberga fick sjukt mycket uppmärksamhet för sina trägubbar, men enda gången lillsyrran fick en egen bok var när hon tröttnade på sin brudroll och började härma brorsan. I 1800-talslitteraturen framhävs handarbete som ett tidsfördriv för uttråkade överklasshysterikor utan uppgift i livet. Under halva 1900-talet stickade kvinnorna tusentals tröjor utan att göra väsen av sig, medan gubbarna glodde på Sportspegeln, hyllning av mäns prestation, på bästa sändningstid.

Jag börjar undra hur det ska gå. För när Pippi Långstrumpfeministerna med massmedias hjälp sedan i somras i princip nedmonterat sig själv, så finns de envisa dukarna kvar, även om de säljs för en spottstyver på loppis. Men om det jämt måste till löpsedlar och en massa skrikande, när ska Annikornas lågmälda redighet premieras?

Så boosta Hemmets veckotidning. Uppvärdera syjuntornas rebelliska ryggdunk. Credda virksekten och inse vilken makt den haft om den drivits av män. Tanken svindlar. Det finns en plats i helvetet för alla bruttor som inte plockar fram farmors dukar till jul.

Utställningen Konceptdesign på Form/Design Center i Malmö pågår till och med 8 januari 2006. Den är ett utdrag ur vårens designårsutställning på Nationalmuseum i Stockholm.

Julia Svenssonskriver krönikor varje måndag från Paris, där Östeuropakitschen invaderat Galeries Lafayette.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons