Nyheter

En polisroll får räcka för Jonas Karlsson

Jonas Karlsson spelar polis i SVT:s nya Mankellserie. Men han tackade nej till en fortsättning i den internationella storsatsning som pågår. "Jag är inte intresserad av att göra en polis i massor av avsnitt."
Nyheter • Publicerad 4 november 2004
Jonas Karlsson vill hela tiden hitta nya utmaningar, nu gör han för första gången en polisroll, i Mankellserien "Danslärarens återkomst".bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Jonas Karlsson vill hela tiden hitta nya utmaningar, nu gör han för första gången en polisroll, i Mankellserien "Danslärarens återkomst".bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 
Jonas Karlsson vill hela tiden hitta nya utmaningar, nu gör han för första gången en polisroll, i Mankellserien "Danslärarens återkomst".bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Jonas Karlsson vill hela tiden hitta nya utmaningar, nu gör han för första gången en polisroll, i Mankellserien "Danslärarens återkomst".bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 

Han har agerat Gustav III, cp-skadad, präst och Hammarbyhund på film och i tv, spelat Beckett, Norén och Shakespeare på teaterscenen. Men Jonas Karlsson, 33, har aldrig spelat polis, förrän nu i filmatiseringen av Mankells "Danslärarens återkomst" som SVT visar med start nu på fredag.

– Jag har faktiskt aldrig gjort en deckare och det var lite kul att se vad man kunde göra annorlunda. Det är ju ganska snäva ramar. Men man kan vrida till det lite grann och hitta någon detalj som gör det lite mer annorlunda, säger han.

Henning Mankell skrev "Danslärarens återkomst" efter den långa serien om polisen Kurt Wallander. Huvudpersonen Stefan Lindman agerar privatspanare i ett litet svensk samhälle sedan hans mentor torterats till döds. Mordet blottlägger hemligheter inte bara på den lilla orten utan även i Lindmans förflutna.

I boken har huvudpersonen cancer, men det ströks i manuset, något Jonas Karlsson till en början var emot.

– Jag ville ha med den där känslan av att det var hans sista dagar så nu gällde det att passa på, men det fungerade inte riktigt, berättar Jonas Karlsson.

Samtidigt som nu "Danslärarens återkomst" går i tv pågår inspelningen av 13 nya Wallanderfilmer för bioduken och tv, med Krister Henriksson i huvudrollen.

Först ut är "Innan frosten", som har biopremiär i januari. I den filmen, och även i de efterföljande, har karaktären Stefan Lindman en återkommande roll.

Jonas Karlsson säger att han blev erbjuden att spela den, men tackade nej.

– Det var väl tänkt att jag skulle ha ingått där, men så blir det inte. Nu får det vara slut med poliser för min del ett tag.

Varför ville du inte göra rollen?

– Jag vill gärna göra nya grejer. Så har jag jobbat hela tiden och försökt att hitta annorlunda saker hela tiden och det funkar bra för mig. Så jag är inte så intresserad av att göra en polis i massor av avsnitt.

Trots övertalningsförsök stod Jonas Karlsson emot locktonerna och nu görs rollen som Stefan Lindman i den nya omgången av Ola Rapace, känd från bland annat "Tusenbröder" i tv.

Istället koncentrerar Jonas Karlsson sig på sitt eget skrivande. Under 2004 har han haft sabbatsår från Dramaten för att bland annat skriva klart pjäsen "Nattpromenad", som sätts upp på Stockholms stadsteater i januari, med Eva Röse och Johan Rheborg i huvudrollerna.

– Det är en pjäs om två personer som vaknar mitt i natten och har ett samtal med varann. Det är svårt säga mycket mer om den, men det handlar om relationer. (TT Spektra)

Mikael Forsell

Fotnot."Danslärarens återkomst" visas på SVT 5 och 12 november.

Jonas Karlssona

Ålder:33.

Bor:Södermalm, Stockholm.

Familj:Fru och en dotter.

Yrke:Skådespelare.

Intressen:Fotboll.

Bakgrund:Efter Teaterhögskolan har han gjort succé ibland annat "Tre systrar" och "En midsommarnattsdröm" på Dramaten. Bland filmrollerna märks "Livet är en schlager" (2000), "Hans och hennes" (2001), "Miffo" (2003) och "Detaljer" (2003). För den senare filmen fick han en Guldbagge.

I tv har han spelat ibland annat "Hammarkullen" (1997), "Julens hjältar" (1999) och "Gustav III:s äktenskap" (2001).

Just nugör han rösten till sköldpaddan i filmen "Håkan Bråkan och Josef".

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.