Annons
Nyheter

En poetisk roadmovie

Den unge mannen Chris är så besviken på både föräldrar och samhälle att han efter college bestämmer sig för att bryta upp från sitt välbärgade, skyddade liv och ge sig ut på äventyr i vildmarken. Ojoj, det här hade försvinnande lätt kunnat bli en riktigt uppsvälld historia, dränkt i pretentioner, svulstiga stråkar och ytlig rikemansångest.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2008
Emile Hirsch är lysande i sitt porträtt av äventyraren Chris McCandless, som gav upp allt för att finna sig själv i Alaskas obarmhärtiga vildmark. Bild: UIP
Emile Hirsch är lysande i sitt porträtt av äventyraren Chris McCandless, som gav upp allt för att finna sig själv i Alaskas obarmhärtiga vildmark. Bild: UIPFoto: 

Men regissören Sean Penn har helt andra planer för denna historia, när han med säker hand styr bort berättelsen långt från Hollywoods mittfåra. Och det märks att visionen har fått växa till sig i lugn takt, under de tio år som Penn väntat på klartecken att få göra filmen. För Into the wildär en poetisk, vacker och berörande film om att bryta sig loss från en utstakad framtid, själv ta kontrollen över sitt liv och finna sina egna insikter. Och Chris resa är inget harmlöst kajkande med en skosnöresbudget, som lätt kan fyllas på med ett telefonsamtal hem. Han bryter verkligen upp, klipper id och kreditkort, skänker bort alla sina besparingar, skor apostlahästarna och ger sig ut på vägarna i många, långa månader. Utan att någon gång ringa föräldrar och vänner. Målet är Alaska, den ultimata vildmarken.

Med Pearl Jam-sångaren Eddie Vedders känslofulla musik, utsökt foto, en lysande Emile Hirsch i huvudrollen och ett stort galleri av spännande och udda biroller, blir Chris sökande ett riktigt fascinerande filmäventyr. Ett sökande som blir ännu mer fascinerande när man vet att filmen bygger på den verkliga personen Chris McCandless, vars liv och öde först skildrades i Jon Krakauers roman Into the Wild.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons