Nyheter

En magisk tidig morgon

Nyheter • Publicerad 13 november 2007
En magisk tidig morgon.
En magisk tidig morgon.Foto: 

Det finns morgonmänniskor och kvällsmänniskor. Det kommer väl knappast som en överraskning att jag är en utpräglad kvällsmänniska. Jag kan mycket väl skriva en teaterrecension klockan halv ett på natten men knappast klockan sju på morgonen. Jag uppskattar inte möten som börjar åtta eller nio och det vet mina närmaste på tidningen som därför naturligtvis lägger alla möten som jag ska vara med på runt åtta-nio, så där. Kallas inte sådant för vuxenmobbing?

Dock kan jag verkligen uppskatta morgonens fräschör. Jag önskar att jag hade gåvan att studsa upp vid fem-sex och vara sugen på livet ty det är alltid magiskt under de första, ljusa morgontimmarna.Nu vid den här årstiden kommer inte gryningen så där väldigt tidigt men tidigt nog för mig.

Jag stannade en extra dag i Köpenhamn för min själs skull och åkte inte hem förrän i måndags. Men jag åkte hem tidigt, väldigt tidigt. Redan strax efter sju lämnade jag Broder G lägenhet på Vesterbro och flanerade mot järnvägsstationen. Och vilken gudabenåd morgon det var. Nattfrosten låg kvar som ett silvertäcke över staden och det rök ur munnarna på alla vesterbroare på väg till dagis och jobb.

Jag blev nästan slagen till marken när jag passerade bageriet, de bakar i samma plan som butiken och dörren till bageriet stod öppen. Dofterna var helt bedövande och min mage signalerade direkt att nu var det inte längre tal om att vänta med att äta tills vi var hemma i Ystad igen. Med två färska, fortfarande varma birkes i en påse gick jag vidare och mumsade förnöjt. Danska birkes gjorda på riktigt smör slår det mesta.

Och så saktade jag ner mina steg förbi dagiset som ligger på hörnet och tjuvtittade på alla roliga cykelkärror och märkliga kläderdräkter som många vesterbroare har – de har inte riktigt kommit över 1960- och -70-talen.

Jag passerade ett mindre industriområde och där hade man precis inlett veckans arbete och lastade varubilar som skulle ut till restauranger och butiker. Man ropade och skojade och var på ett förvånansvärt gott humör med tanke på att det var måndagsmorgon och blott halv åtta.

Strax innan järnvägstationen ligger det många asiatiska mataffärer och här var man i full gång med att duka upp på trottoaren inför dagens kommers – trots kylan. Många ivriga händer, högt tempo och även här ropande röster och ett och annat skratt.

Inne på stationen tog det idylliska slut. Stress, sura miner, stress.....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557854

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.