Annons
Nyheter

En liten fest via telefonerna

Nyheter • Publicerad 16 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Att vi alla är olika är ingen nyhet. Och det gäller också för våra telefonvanor. Mina vänner representerar hela skalan fast mest ytterligheterna.Några vill helst inte tala i telefon alls, vägrar skaffa mobiltelefon och har inte ens en telefonsvarare. Dessa personen är alltid väldigt kortfattade i luren och man behöver aldrig frukta timslånga samtal.

Men de flesta av mina vänner är pratmakare – precis som jag själv. Vi kan gladeligen umgås per telefon halva kvällar och har ibland små fester då vi också ringer upp och kopplar ihop oss med några till, så kallade gruppsamtal. Det låter kanske torftigt men så blir det när en del bor utomlands och inte är hemma i Sverige så ofta.

Annons

Men det gäller att ha en god strategi i telefonerandet med långpratarna. De vägrar nämligen att acceptera ett "nej, jag har inte tid" och låter jag telefonsvararen ta det hämnas de genom att låta mig lyssna till tysk tv eller märklig musik tills bandet i svararen tar slut.

Jag vet precis hur det går till. Maten är avklarad, ungarna lagda, kvinnan sitter i soffan och glor på en film – då är det läge att ringa mig. Särskilt om det är fredag- eller lördagskväll och det har serverats vin till maten.

Alltså tar min gode vän sitt glas, smyger in i arbetsrummet, slår sig ner i den bekväma fåtöljen och ringer. Är jag inte hemma eller upptagen då blir det antingen telefonsvarar-terror (se ovan) eller sura kommentarer som "nähä, du har aldrig tid numera. Vad är det som är så viktigt nu då...?"

Jag är precis likadan själv. Jag vill gärna också ha ätit middag och gjort färdigt sådant som måste göras innan jag slår mig till ro med telefonen. Jag vill vara mentalt inställd på att umgås via telefonledningen. Och blir förstås också besviken om ingen svarar eller om jag blir avvisad.

Allra värst är om svaret blir – vilket det ofta blir hos en särskild person – att hon ringer sedan eller om en stund. Då hänger ju allt i luften. Jag kan inte sätta igång med att baka italienska mandelskorpor, det är meningslöst att börja titta på en film och någon kvällspromenad är ju inte att tänka på.

Och om en stund eller sedan kan ju vara allt från fem minuter till flera timmar...

Vänta lite...nu ringer det.

Ha en riktigt skön fjärde advent!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons