Annons
Nyheter

En lada lastad med artisteri

Trollkonstnären Malin Nilsson har sitt recept klart för en riktig varietékväll: mycket skratt, en skvätt gråt av rörelse och rikligt med chanser att utbrista "herregud, hur är det möjligt?"
Nyheter • Publicerad 26 september 2007
Lindansösen Helena Kågemark, trollkonstnären Malin Nilsson och luftakrobaten Anneli de Wahl har en show ihop. BILD: LARS THULIN
Lindansösen Helena Kågemark, trollkonstnären Malin Nilsson och luftakrobaten Anneli de Wahl har en show ihop. BILD: LARS THULINFoto: 

Från det höga taket i den stämningsfulla ladan hänger inte bara en lång duk i plyschsammet, avsedd för hisnande luftakrobatik, utan också rader av fina scenkostymer. Det lilla bolaget StageVision i Malmö har köpt upp Sveriges Televisions kostymlager med 5 000 plagg, vilket lär borga för en del klädbyten i den blott två dagar långa Elinelundsvarietén.

Stage Vision gör det inte lätt för sig när man försöker etablera Elinelunds gård i Malmös utkanter (vid en grusig avtagsväg från Annetorpsvägen mellan Hyllie och Limhamn) som showlokal. Avsides är bara förnamnet. Men med namnet Elinelundsvarieténoch artister som Malin Nilsson från Skillinge kanske man kan lära publiken att hitta.

Annons

Malin Nilsson har precis återvänt till hemmaplan efter turné i USA och Portugal.

– Det blir mer och mer utlandsjobb, berättar hon nöjt. Framför allt i Tyskland, där den gamla härliga varietétraditionen fortfarande lever.

I portugisiska staden Coimbra gjorde Malin och sex andra trollkonstnärer från olika hörn av världen en gemensam föreställning.

– Från Sverige var det jag och Lennart Gren, världsmästare på korttrolleri, berättar Malin. Hallen var så stor så han fick göra tricken på storbildsskärm, men det funkar om man har den rätta tekniska utrustningen.

– Här på Elinelund blir det lite annat, här går bara in 107 personer.

För ett år sedan var Malin med i den första showen på Elinslund, en lätt modifierad version av Säkra filéerfrån Skillinge teater, då kallad Midnattsvarietén. Nu på torsdag och fredag blir det två shower, där Malin Nilssons trolleritricks – hon har bland annat utvecklat en ny, 40-talsinspirerad skuggfigursakt under sommaren – varvas med lindans av Helena Kågemark och luftakrobatik av ormmänniskan Anneli de Wahl.

För musiken står en boogiewoogieduo ur Stockholmsbaserade neoswingbandet Jump4Joy, men även bland gästartisterna finns musikalitet. Trumpetvirtuosen Gunhild Carling är med en av kvällarna, medan eldartisten Tin Josefsdotter från Helsingborg tar den andra.

– Det känns väldigt kul att kunna göra den här showen med lokala artister i världsklass, säger Malin Nilsson.

Anneli de Wahl är nyutexaminerad från Zin-Lits cirkusgymnasium New Stage i Ystad.

– Ystad har verkligen en jättebra utbildning. Det är så roligt att den finns, berömmer Anneli, som nu utvecklar sin talang för vighet och balans på artistlinje i Köpenhamn.

Annons

Det var faktiskt lindansösen Helena Kågemarks vighet och balans som fick Malin Nilsson att välja artistbanan en gång.

– Tyvärr är jag ju inte någon lindansare, precis, säger Malin. Men jag ville också göra något som fick en att känna på samma vis som man gör när man ser Helena på scenen.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons