Nyheter

En kväll med värkande skrattmuskler

Babben Larsson, Adde Malmberg, Lennie Norman och en fullsatt Ystads teater. Saken var klar. Och vi blev genomlysta och skrattade gott åt i huvudsak oss själva.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2007
Babben Larsson i strålande form. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Stefan Söderström
Babben Larsson i strålande form. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Stefan SöderströmFoto: 

Gammal är äldst. Babben Larsson, Adde Malmberg och Lennie Norman Ystads teater, 12 mars Spelas också i afton, 14 mars, 19.00

När tre av landets absolut roligaste stå-uppkomiker står på samma scen ska det mycket till för att inte kvällen ska bli fylld av skratt. Och det behövdes inte många minuter förrän festen var i gång.

Upplägget är enkelt; de tre inleder tillsammans, sedan får var och en eget utrymme och så avslutar man tillsammans. Och innehållet i texterna handlar om oss själva. Om människors tillkortakommande, om hur komiska vi kan vara och hur absurd världen egentligen är. Och inte minst tar trion sig själva som exempel.

Föreställningens tema är åldrande och hur det är att vara över 50 år. Lennie Norman berättade till exempel hur han skulle bita i ett äpple men var rädd om tänderna och slant och slog äpplet över näsan med näsblod som följd. Det hade aldrig hänt en 25-åring, slog han fast. Och Babben skojade om sin fetma och gav goda råd om hur man garanterat går upp i vikt. Adde Malmberg varnade för Viagra, det är som att tanka en gammal T-ford med raketbränsle, menade han.

Självklart munhöggs de tre om skillnader och likheter mellan skåningar, stockholmare och andra i vårt långa land. Lennie Norman berättade att hans farfar kom från Landskrona och att han och hans syskon aldrig förstod ett ord av vad han sade. Och Adde Malmberg beskrev hur man reagerar i Stockholm om man upptäcker en ledig parkeringsplats

- Man ställer sig där oavsett om man behöver eller ej. Så sällsynt är en p-plats i den staden.

Ett givet inslag i en stå-uppföreställning är att spela på publiken och det gör förstås trion med bravur och frågan är om inte det då blir som allra roligast. Inledningsvis flirtade Adde Malmberg med publiken och konstaterade att det fanns två handbollslag i stan. Detta dementerade omedelbart av en kvinna i publiken som kontrade med att ropa; "ett och ett halvt handbollslag." Men närmare detaljer än så ville hon inte ge.

Inom genren odlar man gärna fördomar - om till exempel skillnaden mellan män och kvinnor, det är ju alltid gångbart. Lennie Norman beskrev målande hur effektivt en man redan på första ringningen får tag i sin mobiltelefon och svarar redigt och snabbt medan en kvinna inte ens reagerar på de första tre signalerna för att sedan lätt hysteriskt börjar rota i sin väska efter den svårfunna mobilen.

Inte ens den magsuraste kan stå emot de tre komikernas svada och de lättskrattade i publiken drog med oss andra. Ståupp-komedi är en underhållning som är väldigt lättsmält och som egentligen inte kräver något alls av oss. Som sagt, inte ens ett gott humör för det får man i alla fall efter en stund.

Det är tämligen banalt men framfört med en så stor portion charm och scennärvaro att det fungerar ändå.

Den enda invändning jag har är att föreställningen är för lång. Det märktes tydligt efter paus. Med tre så drivna komiker skrattar man mest hela tiden och ingen människa orkar med det i över två timmar. De levererar skämten i ett rasande tempo och till sist är man bedövad av humor och klarar inte att ta emot mer. Men kul var det trots värkande skrattmuskler.

Robert Dahlström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.