En komplicerad situation i Thailand
Thailand är ett komplicerat land. Eller dess folk kanske man ska säga. Thailand har aldrig varit en koloni i ordets strikta bemärkelse men självklart har andra makter och folk haft stort inflytande; engelsmän, vietnameser, de röda khmererna, amerikanerna och så vidare.
Det är vänligt och trevligt och inte särskilt farligt för en svensk att vistas i Thailand även om den myten, precis som andra myter, är överdriven. Jag har aldrig upplevt våldshandlingar men väl bevittnat mycket upprörda gräl och skrikande och visst blir folk rånade, mördade och nedslagna men det får vi sällan veta i Sverige. Att andra än svenskar råkar illa ut är inget som har särskilt hög prioritet inom svensk media. Men när jag läser Bangkok News i Thailand eller på nätet ser bilden lite annorlunda ut.
Människor – både thailändare och utlänningar – mördas, försvinner, grips av polisen för narkotikabrott och sexbrott och det är kris vid gränsen till Malaysia och det är inte länge sedan det var regelrätta strider vid gränsen till Kambodja.
Och ändå odlar vi myten om det fredliga och vänliga Thailand. Och just nu är det allvarligare än på länge. Motsättningen mellan den fattiga landsortsbefolkningen (inte minst i landets mellersta och norra delar) och den något mer välbeställda medelklassen i städerna är djup och mycket allvarlig. De rödklädda demonstranterna är anhängar till Thaksin som har sina väljare just på landet – den sittande regeringen, representerad på gatorna av gulklädda demonstranter, har sina väljare i städerna.
Man kan alltså förenkla och säga att det handlar om den eviga konflikten mellan stad och land, rika och fattiga. Men saken kompliceras av att Thaksin sägs vara överbevisad om svår korruption och därför avsattes med hjälp av militären men frågan är hur pass mycket ärligare och "renare" den sittande makten är. Som för all del anses representera demokrati.
Nu går återigen militären in och visar att det är de som egentligen styr Thailand och många välkomnar ingripandet även om det kostar människoliv. Militären är den stabiliserande faktorn, utan den skulle landet lätt kunna hamna i ett svårt inbördeskrig.
Än kan jag inte se något slut på problemen i Thailand men just nu firar man i alla fall det thailändska nyåret, song kran, och då ägnar man sig åt annat än att slåss på gatorna. Och från mina vänner på Phuket hörs inget illavarslande rent lokalt – det är hett, mycket hett och det regnar och livet har sin gilla gång och alla ler och är trevliga mot varandra.
Frågan är hur länge?