Nyheter

En komikers resa mot nirvana

Det finns många sätt att agera för den som vill undvika nirvana och Claes Malmberg har testat en hel del under sin livstid så här långt. Sedan 13 år är han dock praktiserande buddist och bättrar som sådan varje dag på sitt karma.
Nyheter • Publicerad 6 november 2008
Claes Malmberg.Bild:Mark Earthy
Claes Malmberg.Bild:Mark EarthyFoto: 

Någon rak väg är det dock inte och i sann buddistisk anda kantas hans liv av en hel del prövningar och lidande. Mest över egna tillkortakommanden. En kamp han ständigt för är den mot sin korta stubin...

Konsten att undvika nirvanaär en resa genom en komikers uppväxt och leverne. Den nedtecknas av hans gamle vän Johan Ohlson men är alls inget idolporträtt. Här berättas nakna sanningar som Claes Malmberg själv gärna hade velat radera. Men vännen stod på sig.

För mig som följt denne komiker allt sedan han påtänd som ett höghus for land och rike runt som Ronny Jönsson är läsningen en åter- och aha-upplevelse. På sidan 66 studsar jag till. Han berättar om ett framträdande i Ystad. Det hade tagit honom åtta timmar att köra dit från Göteborg och han kom två timmar försent. Men han genomförde den.

"Med knarkarens logik tänkte jag att jag skulle fixa förseningen genom att prata fortare. Så jag drog hela föreställningen, som normalt brukade ta en timme, på tjugofem minuter.

Efteråt träffade jag en journalist som sa att hon inte hört någonting av det jag sagt. Då blev jag förbannad och skällde ut henne med motiveringen att jag faktiskt ändå hade fått med allt".

Det var jag som var journalisten. Utskällningen var inte så farlig där vi stod lutade mot en diskbänk i Saltans kök men hans käkar tuggade febrilt. Hans puls låg förmodligen på 300. Den kvällen drabbades han av förföljelsemani vilket slutade med att han akut tog sig till Ystads lasarett.

Han berättar om ett annat nojigt tillfälle, i Småland. Som vanligt hade han några gram kokain i fickan och när han gick av scenen presenterades nästa gäst: en polis med knarkhund. Claes blev fullkomligt panikslagen och polis med hund kom fram för att hälsa:

"Hunden var på mig som en iller och jag pressade fram att jag var hundrädd. Plötsligt gick det upp ett ljus för turnéledaren som lyckades avstyra situationen. Det var rena farsen".

Claes Malmbergs narkotikaberoende blev allt mer tydligt. När han vid ett tillfälle fick panik i en kontroll på en flygplats och sprang därifrån blev han iakttagen av en journalist som såg när han kastade knarket i en papperskorg. Han var avslöjad. Bot och bättring väntade. Och behandlingshem.

I mitten av 90-talet begrovs Ronny Jönsson. Så kom Måndagsklubben där Claes Malmberg framgångsrikt agerade improvisatör med Lennie Norman. Redan då hade han slagit in på en helt annan väg och träffat sin Lama Wangchuk, tibetanen i Bandhagen som gillar Arnold Schwarzenegger och som går på hockey.

Claes har sedan dess mediterat "på riktigt" och är offentlig med sin nya livsfilosofi. Han har talat inför åtskilliga publika samlingar om buddismen och han gör det med en lika humoristisk inramning som när han "ståuppar". Och så är det också med Konsten att undvika nirvana. Den är underhållande och rolig, seriöst ärlig och på djupaste allvar men komikerns glimt i ögat finns med hela vägen.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.