Annons
Nyheter

En ihoprafsad andra sortering

Konstnärsgruppen SPIK:s utställning på Galleri Valfisken är en märklig historia eftersom det inte är konstnärernas bästa bilder just nu som visas utan en andra sortering.
Nyheter • Publicerad 24 september 2007
Koloni + korv. Av Lena Linnros.
Koloni + korv. Av Lena Linnros.Foto: 

Skälet är att konstnärsgruppen under några år har turnerat med sina alster och uppenbarligen är det så att kollektionen brandskattats på vägen. Det framgår av den utställningskatalog som gjordes förra året till SPIK:s utställning i Karlskrona.

I katalogen finns många väldigt bra målningar av samtliga konstnärer som inte återfinns på Valfisken. Det innebär att om man gjort misstaget att först titta i katalogen och sedan ser på bilderna på Valfisken så uppstår förvirring, ett slags kortslutning. Det som lockade och gav löften i katalogen förbytts till besvikelse och rent av lätt ilska på Valfisken.

Annons

Ingela Hamrin målar i en realistisk tradition, hon överför motiv från fotografier som är tagna någon gång på 1950-60-talen. Det tidstypiska förstärks av måleriet och det doftar sentimental nostalgi. Tyvärr ser jag de bästa målningarna i katalogen.

Samma sak gäller för Jan Ramstedts måleri. De tre bilder han visar på Valfisken ger honom ingen rättvisa alls. Exemplen på hans pastelliga, fumliga måleri bär ingenstans i Simrishamn. Men i katalogen...

Ingela Johansson kommer något så när till sin rätt på Valfisken. Hennes symbolfyllda målningar berättar om märkliga samband och föremålen betyder inte alltid vad vi normalt ser dem som. Ett glest måleri med en återkommande ensemble figurer/symboler.

Susanna Nygrens abstrakta drömvärld är ljus och skir och berättar om ett tillstånd sprunget ur händelser i bilderna. Jag saknar inga av hennes katalogbilder på Valfisken.

Det gör jag därimot när det gäller Lena Linros, den klarast lysande stjärnan i SPIK. Ett par av hennes suggestiva, uttrycksfulla målningar på Valfisken griper tag och håller en kvar och det finns både ett stort engagemang och en stor passion i hennes bilder. Och tittar jag i katalogen blir jag ännu mer imponerad. Ett starkt måleri som jag gärna vill se mer av.

Nej, det var ingen bra idé att rafsa ihop denna utställning. Det vore faktiskt bättre att avstå, inte minst av hänsyn till konstnärerna som inte har en chans att visa vad de egentligen vill med sin konst på Valfisken.

Om det har funnits, eller finns ett skäl, en särskild tanke med att just dessa fem ställer ut tillsammans så är det höljt i dunkel i Simrishamn. Alla sysslar med måleri och det är ju kul och bra men vad mera?

Gå in och knyck en katalog innan utställningen äntligen slår igen. Den ger en större konstnärlig upplevelse.

Robert Dahlström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons