Annons
Nyheter

En garanti för kulturupplevelser

En kulturgaranti för skolbarn kan bli verklighet i Trelleborgs kommun. I flera andra kommuner är det redan infört och nu finns snart ett förslag för politiker i Trelleborg att ta ställning till.
Nyheter • Publicerad 18 september 2013
Skolelever vid Serresjöskolan framförde i våras ”Majas sånger”.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Rebecca Segerhagen är verksamhetsansvarig på Parken.Foto: Foto: Claes Nyberg

En kulturgaranti för barn och ungdomar ger dem rätt att uppleva kultur under sin tid i förskolan och grundskolan. I många kommuner är det redan verklighet.

– Det går ut på att alla barn mellan fyra år och årskurs nio ska få en kulturupplevelse per läsår. Det kan handla om teater, konsert, konst och besök på museum. Det kostar Ystads kommun runt 500 000 kronor per år, säger Anne Rosengren, kulturutvecklare på Ystads kommun.

Annons

I dag får Trelleborgs kommun bidrag från Skapande skola som är en satsning gjord av statliga Kulturrådet. Genom dem får kommunen pengar som går till olika arrangemang, vilket möjliggör att barn får ta del av kultur.

Men enligt Barbro Ekelund på skolförvaltningen säkerställer dessa pengar inte att alla barn får ta del av kultur regelbundet under skolåren.

– Kultur är viktigt för barns lärande och för att bygga upp deras identitet. Vi vet inte hur länge den statliga satsningen kommer att finnas och den är ingen garanti för barns rätt till kultur. Syftet med en kulturgaranti är att alla barn får uppleva kultur och att det förblir så oberoende av vad som händer med nationella bidrag, säger Barbro Ekelund.

Rebecca Segerhagen, verksamhetschef på Parken, är med och tar fram ett förslag för Trelleborg där alla barn från två år till årskurs nio i kommunen får uppleva professionellt producerad kultur en gång per läsår. Kultur ska vara en del av läroplanen enligt skollagen. Förslaget innebär att barn ska få möjlighet att besöka museum i Trelleborg, se föreställningar med dans, musik och teater samt besöka konsthallar. Enligt den budget som tagits fram skulle det kosta kommunen cirka 768 000 kronor om året.

– Det är viktigt att barn genom skolan får den möjligheten. De har rätt till kultur, säger Segerhagen.

Kulturnämndens ordförande i Trelleborg, Love Nilsson (MP), säger att det är svårt för barn att komma i kontakt med annan kultur än böcker. Därför är det viktigt att hjälpa barn att komma i kontakt med andra kulturformer. Men ett beslut kan komma att dröja.

– Det är ett pågående arbete men det är inget vi diskuterar just nu. Förvaltningen tittar på det i nuläget. Jag kan inte säga när det skulle kunna bli aktuellt med en kulturgaranti i Trelleborg, säger Love Nilsson.

Louise Löfgren
Michael Elmvret,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons