Annons
Nyheter

En gala tillvarje pris

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006
Foto: 

I helgen avgjordes P3 Guld, den andra etappeni den svenska musikbranschens triathlon. Det var flera artister som ville förstärka sin positioni denna Iron Man-batalj som sträcker sig från Aftonbladets Rockbjörnar via P3 Guld till den stora finalen: Grammisgalan. På P3:s tv-sända Guldgala från Storan i Göteborg ägde dock inga större skrällar rum nere i målfållan. Timbuktu tog med sin Alla vill till himmelen men ingen vill dö en andra etappseger i kategorin årets låt. Med en seger också som årets manliga artist, utmanar Timbuktu nu Rockbjörnsvinnaren i samma kategori – Darin – om slutsegern. En final vi alla kan se fram emot! En annan final att tugga på naglarna inför är den i kategorin bästa grupp. Här tog Bodies without organs hem Rockbjörnen medan Kent vann P3:s guldutmärkelse.

På damsidan har Laleh redan vunnit totalsegern. Med två Rockbjörnar i bagaget, för årets nykomling och årets kvinnliga artist, fortsatte tjejen med den härliga rösten sin Eriksgata genom att vinna samma kategorier också på P3 Guld. Kan Laleh ta hela trippeln eller har Grammisjuryn en överraskning i bakfickan, kanske ett tröstguld till Robyn med motiveringen "för att hon med Be Mine har gjort en av de bästa svenska poplåtarna någonsin, kanske rentav den allra bästa"?

Annons

På ett sätt tycker jag att det blir lite tjatigt med de tre galorna. Jag menar då självklart inte att artisterna inte är värda all uppmärksamhet – 2005 var ett fantastiskt år för svensk musik och dess publik – men alla dessa priser och galor hit och dit devalverar guldet om inte till sand så åtminstone till kattguld. Fast P3 Guld hade åtminstone en trevlig tv-produktion som inte kändes lika flåsig som de flesta andra.

Helt unik var den dock inte. En riktigt bra tv-gala ska ju gärna innehålla någon form av skandal, något som galan blir ihågkommen för. Efter fotbollsgalan på TV4 skrevs det mest om den ena programledarens urringning och på Idrottsgalan för en vecka sedan tog SVT det säkra före det osäkra och lät pryda Peter Jihde med det där fåniga skägget. Om innehållet är för tråkigt får ytan sminkas upp för att kunna ta några smällar.

På P3 Guld var den stora skandalen att Kent inte var nominerade till Guldmicken, den utmärkelse som lyssnarna röstar fram till årets bästa liveakt. Med all respekt för Lars Winnerbäck tror jag att Kent skulle fått det priset om fansen verkligen hade fått säga sitt. Eskilstunagruppen är ju trots allt Sveriges enda arenaband och det går inte att blunda för.

Tänk själv om Zlatan inte skulle ha blivit nominerad till Guldbollen.

Såg för övrigt om Jim Jarmuschs svartvita Coffee and Cigarettes härom kvällen. Bland de rökinpyrda och koffeinstinna scenerna är min favorit den med Bill Murray och Wu tang-bröderna RZA och GZA. En av världens roligaste i samma scen som Staten Islands finest. Guldögonbryn mot guldöron och guldröst. Underbart.

Christopher Lembkehåller en tyst minut till minnet av Wilson Pickett

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons