Annons
Nyheter

En film att se – i brist på annat

Regn över Conakry från västafrikanska Guinea är exakt den typ av film som du ser på filmfestival när biljetterna är slut till den film som du verkligen vill se. Och som du lämnar med ett nöjt leende och känslan av att ha blivit lite lagom berikad.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2009
"Regn över Conakry" visar upp ett Guinea som försöker finna sin plats mellan modernitet, stamtraditioner och islamism. bild: Folkets bio
"Regn över Conakry" visar upp ett Guinea som försöker finna sin plats mellan modernitet, stamtraditioner och islamism. bild: Folkets bioFoto: 

BB är politisk tecknare på en dagstidning men också son till stadens ledande imam. Alla som har ett hum om Muhammedkarikatyrerna vet att den kombinationen inte är optimal. Islamisters förhållande till skämtteckningar tycks inte variera nämnvärt mellan kontinenterna.

Regissören Cheik Fantamady Camara använder sin enkla konflikt för att berätta en komplicerad historia om striden mellan modernitetens fria ord och religiositetens krav på vördnad.

Annons

Han tryfferar den med kommentarer om kvinnans ställning (klämd mellan islamism och stamtraditioner) och olika tolkningsföreträden inom islam (tolerans mot lydnadskrav). Tankarna är inte nya, men det gör dem inte mindre angelägna.

Att Camara proppar sin film överfull med bihistorier och att skådespeleriet är på nivån amatörteaterensemble i Säffle bara förstärker festivalintrycket.

Inget ont om Säffle.

(TT Spektra)

Erik Helmerson/TT Spektra
Erik Helmerson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons