Annons
Nyheter

En engelsk kväll

Det har, enligt nyhetsrapporterna, varit snökaos i London med omnejd. Så det var väl helt rätt att vi häromkvällen klafsade ett hundratal meter i snön längs Storgatan för att hamna någonstans i England.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2009
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

I alla fall skulle inte jag bli förvånad om Björcks före detta kontor, nu med skylten Wells House, syntes i en engelsk teveserie med grevskapet Midsomer eller den lilla byn St. Mary Mead som miljö.

Så kändes det att öppna grinden, gå uppför stentrappan och dunka med kläppen på dörren. I huset brann en typisk engelsk brasa (alltså en fuskbrasa med sladd till eluttaget). Fast jämförelsen med någon deckarserie haltar lite ändå, för den engelska uppläsarkvällen blev inte kriminallitterär.

Annons

Varannan onsdag arrangeras "A Book at Bedtime" i Wells House, någonstans på den engelska landsbygden. Max tio personer och om färre än fyra anmäler sig så ställs det in. Kvällen börjar med att Mark Wells läser ur Three Men in a Boat (med tillägget To Say Nothing of the Dog) av Jerome K Jerome. En något förenklad version av berättelsen om tre män samt en hund och deras resa på Themsen - uppläsningen ska passa så många som möjligt, både vara underhållande och en lektion i engelska.

Mark har hunnit till kapitel 10 och 11 (jaget tar ett ofrivilligt bad, Harris kan inte göra äggröra, Georges skjorta hamnar i vattnet). Småmysigt men engelsk humor är ju så torr att jag blir förvånad när det rycker i mungipan. Han läser några dikter också: Roald Dahls fantasyhumoristiska Jack and the Beanstalk och kanske mer allvarliga If av Rudyard Kipling.

Kvällen avslutas med high tea: té med mjölk (engelskt) eller utan fast med citron (mer svenskt), små sandwichar, paj, fruktkaka och tårta, Och förstås prat över tébordet med övriga besökare och Mark och Lena Wells.

Engelsmannen Mark berättar om huset som föräldrarna köpte i Chelmsford, en bit ovanför London, och familjen som det köptes av, ett par översättare, som flyttade in i ett mindre hus vid sidan av. Dottern, Doris Boulton-Maude, blev konstnär. Hon reste till Egypten, berättar Mark, där hon ska ha varit med om öppnandet av Tutanchamons grav.

Doris Boulton-Maude var grafiker och på väggen i Wells House hänger några av hennes grafiska verk. Hmmm, inte illa alls. Sen hade det blivit dags att tacka för oss och plumsa hemåt igen genom snön till Sverige, Skåne och Toffelmakarens hus i Vollsjö.

Veckans melodi:Jean-Simon Maurin Trio spelar Soluppgång över Degeberga, instrumentalspår på albumet Djupa andetag (Prophone). Också Elin Wrede - en av Malmös och Sveriges bästa nya jazzsångerskor - medverkar på cd:n.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons