Annons
Nyheter

En duracellkanin i tyllkjol

Nyheter • Publicerad 26 juli 2007
Nanne Grönvall på Sövde Amfiteater i tisdagskväll.Bild: Mia Bobzow
Nanne Grönvall på Sövde Amfiteater i tisdagskväll.Bild: Mia BobzowFoto: 

Det är en knapp månad sedan Nanne Grönvall inledde sin sommarturné i Trelleborgs stadspark, och det märks. Alla eventuella premiärnerver är fullkomligt bortblåsta, stegen känns om möjligt ännu säkrare, och den verkliga scenglädjen som är så karakteristisk för det energiska schlagertrollet har nu på allvar infunnit sig.

Nanne Grönvall är och förblir ett outtömligt energiknippe utan dess like. En duracellkanin i tyllkjol och stilettklackar. Hon utsöndrar en sådan passion, en sådan glädje. Ultravioletta strålar av ren eufori, som verkligen färgar av sig på de redan entusiastiska åskådarna. Och festivalklassiker som Avundsjuk borde finnas i allsångshäftet redan nästa sommar.

Annons

Det numera traditionsenliga turnékonceptet med oräkneliga klädbyten och svettiga övergångar kommer dessutom mer till sin rätt när Nanne får välbehövlig assistans från sina två gästartister. De musikaliska förflyttningarna mellan tid och rum känns säkrare, mer genomtänkta.

Man får en chans att faktiskt ta till sig de mindre kända alstren. Ett av dessa är Balladen om Nanne Grönvall och Den övervunna bröstcancern, även känd som Ännu en dag, vilken får ett helt nytt liv i livetappning, nästan lite pompös.

Överhuvudtaget innebär repetoaren en behaglig avkoppling från den annars groteska marknadsföring som råder inom skivindustrin idag.

Nanne tar chansen att leva ut sin medfödda fullblodsironi i hejdlösa koreografiska lekar med kören, såsom i lösaktiga tokschlagern Många karlar, lite tid, och för årstiden obligatoriska Nannes sommarvisa där körtjejerna skildrar den svenska svenssonsommaren med allt från kräftskivor till Friskis & Svettis.

I kombination med de fantastiska texterna ligger Nannes kanske främsta styrka i det att hon alltid omger sig med kompetent folk, alltifrån låtskrivare till långhåriga basister och viga dansare. Det episka framförandet av syntoperan Evig kärlek formligen osar professionalism. Och så ligger ju kvinnan inne med ofattbara röstresurser.

Apropå röstresurser. Jag säger bara Sanna Nielsen.

Den hiskeligt långa Bromöllatösen är på god väg att inta tronen som vårt lands främsta sångerska just nu.

Redan vid introt till den himmelska svenska versionen av klassiska You raise me up börjar rysningarna krypa längs ryggraden.

Om hon fortsätter att förlita sig till rätt kompositörer är hon tveklöst vår största schlagerstjärna inom ett par år. Max.

Kvällens andra avlastningsartist Jimmy Jansson, har efter många om och men äntligen lärt sig att tygla det sceniska adrenalinet på ett högst klädsamt sätt, vilket även får sångrösten att framstå i betydligt bättre dagar.

Annons

Stämman känns både mogen och förvånansvärt vuxen. Men flickfavoriten Jansson borde schemalägga solariebesöken med omedelbar verkan. Det är sommarturné, inte julkonsert.

Oscar Sundell

Konsert

Nanne Grönvall

Gäster: Jimmy Jansson, Sanna Nielsen

Sövde amfiteater, 24 juni

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons