Annons
Nyheter

En doft av alternativ nostalgi

Festen hade svårt att komma igång, men när väl galenpannan Peter Wahlbeck brutit isen blev Mejeriets 20-årskalas i fredags en angenäm tretimmarskavalkad av 80-talsnostalgi – alter-nativ nostalgi, förstås. Som ibland lämnade yngre åskådare i ett gapande "vad är grejen med det här?"
Nyheter • Publicerad 29 september 2007
Lars Winnerbäck gjorde bara en låt, en duett med Jakob Hellman, men det blev en av kvällens höjdpunkter när Mejeriet firade 20 bullriga år. BILD: LARS THULIN
Lars Winnerbäck gjorde bara en låt, en duett med Jakob Hellman, men det blev en av kvällens höjdpunkter när Mejeriet firade 20 bullriga år. BILD: LARS THULINFoto: 

Det startade i motvind, då såväl Thåström som Nina Persson och Ebbot från Soundtrack Of Our Lives ställt in i sista stund. Och den enda överraskning vi fick i stället var en från Stockholm förirrad Dan Beckman, alias Felix Herngren, sedvanligt 08-dryg och ful i mun.

Men det blev tillräckligt med överraskningar och toppar ändå, under en maratonkväll komponerad av en gammal maratonlöpare, Pange Öberg - 1987 års Mr Mejeriet och unikt nog på scen med både indiesessan Irya Gmeyner och Damn!

Annons

Första akten centrerades kring Eggstone som husband, den andra kring månghövdade multiinstrumentalisterna Damn!

Återupplivade Eggstone, som klev på med ett härligt torrt "var var vi nu någonstans?", gav säker support åt bland andra Cecilia Nordlund från Souls, Sators Kent Norberg och Jakob Hellman.

Medan Damn! bland annat kompade tre femtedelar av Sinners och, förstås, Timbuktu.

Alla gamla stötar som uppträtt åtskilligt på Mejeriet - bortsett från unga, lovande sångerskan Gaby Ryd från Gaby & The Guns, som nog var ungefär jämnårig med själva institutionen. Jag hoppas hon är med på 40-årsfesten.

Höjdpunkter:

Ett taggat Creeps i soulpoppig högform, förmodligen det bästa icke existerande bandet som existerar.

Peter Wahlbecks vanvördiga stå-upp om pingvinkebab och att försöka köpa loss påvemobilen från Vatikanen genom att kasta in ett par thailändska småpojkar i dealen.

Jakob Hellman, bräcklig men fortfarande med grepp om popklassiker som Hon har ett sätt.Jakobbjöd även på nytt material som tyder på att han kan ha en uppföljarplatta klar vilket decennium som helst.

Plustecken:

Timbuktu och Damn! med dragspelsprydd Karmakontotoch en löjligt svängig blandning av rap, funk och studsig afro.

Annons

Varanteaterns gravallvarliga men knäckande komiska Tyskarna från Lund.

Titiyo, kvällens souldrottning som demonstrerade självklar pondus och scennärvaro.

Några minustecken:

Dan Zethraeus mystifika självprojektion, via en dator med skärm buren på ryggen, hade möjligen funkat på en teknologfest men inte här.

De frekventa longörerna medan tekniken råddades om och konferencieren möj- ligen var ute och rökte.

Och Lasse Winnerbäck, åkte han från Stockholm för att göra en enda låt med Jakob Hellman? (Hellmans och Packets Tusen dagar härifrån, som förvisso satt helt rätt). Vad blir i så fall växthuskvoten per ackord?

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons