Annons
Nyheter

En djävul bakom ratten

Nyheter • Publicerad 21 juni 2006
En djävul bakom ratten.
En djävul bakom ratten.Foto: 

Självinsikt är inte lätt. Även om har den vill man inte veta av den. Men ibland måste man kapitulera inför sig själv och erkänna.

Jag erkänner härmed att jag är en bilhuligan. En kolerisk,skrikande och mästrande bilpsykopat som alltid vet bäst och kör bäst i världen. Eller som en god vän sade om mig vid ett tillfälle: "Han kör som en italienare".

Annons

Det tyckte jag lät bra och smickrande för kring Medelhavet kör man väldigt fysiskt och "macho". Den snällaste och timidaste man blir en tiger bakom ratten. Det gäller för övrigt även kvinnor. Jag känner särskilt en som kör som om varje transportsträcka vore ett Formel 1 lopp, även om det bara är några kvarter. Och nåde den som inte sköter sig perfekt i hennes närhet, då åker både fingrar och knytnävar upp.

Jag har kört bil sedan jag var drygt 18 år och trafikerat de flesta länder i Europa åtskilliga gånger. Jag tycker väldigt mycket om att köra bil, det är avkopplande och jag funderar mycket och sjunger en del och är tillfreds med livet i största allmänhet – så länge jag får vara ensam på vägen!

Så fort det dyker upp en bil framför eller bakom mig så tittar bilpsykopaten fram och hornen växer i pannan, greppet om ratten hårdnar och sången tystnar.

Antingen kör den andra bilen för fort eller för långsamt, självklart helt och hållet i förhållande till min hastighet, som förstås är den enda riktiga. Skulle den bakomvarande bilisten drista sig till att köra om ser jag det som ett direkt mordförsök och blir blixtförbannad. Och om den framförvarande bilisten kör sju kilometer långsammare än jag, då är det också ett mordförsök! enär jag tvingas köra om för att kunna hålla det som är den korrekta trafikrytmen.

Det som riktigt får mig i gasen är om bilförare glömmer att blinka och bara svänger in till kanten och stannar. Ännu värre är det om de börjar blinka först när de stannat. Då läxar jag upp dem med hög röst i min egen bil och talar om att först blinkar man i god tid, sedan nuddar man bromspedalen för att signalera att farten minskar – först därefter bromsar man in...

Ibland är jag så upptagen av att kritisera andra att jag glömmer både backspegel, avfarter och blinkningar själv... Men det erkänner jag aldrig.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons