Annons
Nyheter

"En bättre värld är möjlig!"

Om jag stannat vid konditoriet och köpt de där bullarna som jag var så sugen på, så hade jag inte stött på Olli. Då hade jag missat honom eftersom han var på väg till Berlin. Då hade jag inte blivit bjuden på nyårsfesten, och hade sluppit ägna hela jullovet till att leta upp en galaklänning i storlek XL.
Nyheter • Publicerad 30 december 2008
Foto: 

Jag hade kunnat vara med barnen, läsa ett par böcker, elda i kaminen, äta julmat så att det sprutade ur öronen, vilket jag inte har kunnat göra nu när jag måste i den enda galaklänningen som fanns kvar - storlek L.

Mitt 2008 har varit en lång uppförsbacke. Om det beror på alla dessa slumper som klumpat ihop sig till en ett år gammal vändstekt havregrynsgröt, eller om det beror på att planeten Venus i den åttonde måncykeln påverkat mitt födelseår, vet jag inte. Kanske beror det på att vi som är födda i Drakens år lider av "en total brist på verklighetsuppfattning och har stora lager av överskottsenergi". Kombinationen kan vara förödande om vi ägnar oss åt politik.

Annons

Ingen tror på en bättre värld så intensivt som vi drakar. Luftslotten är enastående!Därför var klimatkrisen, finanskrisen, Jennie Dielemans fruktansvärda bok Välkommen till Paradiset: reportage om turistindustrin(Atlas), Mattias Hagbergs bok Skräp(Atlas) och Malmö kommuns kulturpolitik som ett band av chockartade upplevelser för oss.

När Lydia Cacho berättade att hon torterats i fängelset för att hon som journalist avslöjat sambandet mellan pedofili, barnprostitution och Mexikos högsta makthavare rämnade hela köret. Slotten upplöstes i en orkan, guldfasaderna piskades bort av frätande hällregn, de av pärlemor smyckade tornen sjönk ner i de fisktomma, försurade havsdjupen och alla intelligenta tomtar och troll som befolkade vår fantasivärld blev som förbytta!

De irrade fullastade med fotmassagebaljor, sodastreamers och Wii fits runt i julhandeln och pratade om att vi måste konsumera mera för att rädda USA. Samtidigt bombades palestinska kvinnor och barn, tvingades på flykt till länder som inte vill ta emot dem.

Så vad gäller inför 2009?"En bättre värld är möjlig!" skanderade de 15 000 deltagarna på European Social Forum i Malmö. Kanske är de födda i Drakens år allihop, kanske har de rätt! Vi blir ännu fler i World Social Forum 2009 i Brasilien. Själv ska jag jobba med min verklighetsuppfattning och börja bygga med tegelstenar, murbruk och armeringsjärn istället för luft och guldstoft.

Gott nytt år, kära läsare! Ge aldrig upp!

Ann Hingström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons