Annons
Nyheter

En artist som vill påverka

Det kunde lika gärna blivit politik eller biståndsarbete för Lisa Romée. Men väl i strålkastarljuset var hon lika oförmögen som en mal att flyga därifrån. Inget hindrar dock en artist från att ha åsikter och påverka – tvärtom.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009

TRELLEBORG. Vägvalet var svårt för Trelleborgstjejen Lisa. Hennes engagemang under tonåren fick henne att fundera på biståndsarbete inom Sida, eller kanske politik. Fast hon älskade ju musik, och rösten var det inget fel på.

Så fick hon en liten roll i ensemblen i Slagthusets "Joseph" för några år sedan, och innan hon visste ordet av var framtiden utstakad.

Annons

– Mitt i en show blev tjejen som gjorde en av de större rollerna, "Berätterskan", sjuk, och det var den roll jag hade fått studera in, berättar Lisa.

– De frågade mig om jag kunde hoppa in, och det ville jag. Jag kunde ju allt utom koreografin, minns Lisa om upplevelsen som definitivt gav henne blodad tand.

Det innebär inte att 29-åriga Lisa gett upp sina ideal:

– Även som artist har man utrymme att tycka saker. Skulle man känna att man har åsikter i en hjärtefråga så finns det kanaler för att få utlopp för dem.

Även Plan B, om man får kalla den så, inbegriper en möjlighet att krydda yrkesrollen med viktiga saker som sker i samhället. Lisa går Musikhögskolan i Malmö, och är snart färdig musiklärare och sångpedagog.

Det i sin tur innebär att hon fått dubbeljobba för att parallellt med pluggandet vara Wallmanstjej, vicka i showgruppen Boa och vara med i musikaler som "The Act" och "Chicago". Även om hon kunde göra Skånska Operans "Trollflöjten" på sommaren och ta sabbatsår för att sjunga i två barnmusikaler i London.

– Jag hade faktiskt aldrig trott att det skulle vara en dans på rosor, säger Lisa, som gått på massor av auditions.

– Det vore konstigt om det inte vore lite avskräckande, säger hon. Men man vill ändå tro att det nog finns ett jobb till mig också, någonstans!

Det gjorde det. Till jul är Lisa klar med Musikhögskolan, och efter nyår väntar den största utmaningen hittills: titelrollen i en dansk uppsättning av "Miss Saigon".

– Klart att det pirrar lite i magen, säger hon. Ganska mycket, till och med. Jag har inte fått manus ännu, och det hade jag helst haft i september!

Annons

Opera, musikal, pop och rock. Lisa Romée vill helst fortsätta att blanda.

– Att behärska många genrer är bra, inte bara för att det gör det lättare att få jobb, säger hon. Det är ju så himla kul!

– Har man chansen att utveckla så många sidor av sig själv som möjligt, då vill jag det!

Lucas Dietrichson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons