Nyheter

En amerikansk tragedi

Knarklangaren Johnny Truelove (Emile Hirsch) festar och sköter "affärer" i det idylliska övre medelklassområdet i södra Kalifornien i USA.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2007
TKO (Fernando Vargas) och Truelove (Emile Hirsch) kidnappar Zack (Anton Yelchin) i hiphopgangsterfilmen Alpha dog.bild: Scanbox
TKO (Fernando Vargas) och Truelove (Emile Hirsch) kidnappar Zack (Anton Yelchin) i hiphopgangsterfilmen Alpha dog.bild: ScanboxFoto: 

Vardagen är allt annat än problemfri för Truelove och hans gäng, speciellt när Jake Mazursky (Ben Foster) inte kan betala för sig. Skulden eskalerar i kidnappandet av Jakes lillebror Zack (Anton Yelchin). Allt kompliceras när risken för fängelse hänger över gängets huvuden och varken pengar eller föräldrar kan hjälpa dem.

Det här är en knappt två timmar lång gangsterromantisk musikvideo. Komplett med svärord, hasch och hiphop.

"Skyll er själva", vill man fnysa åt karaktärerna när klyschorna haglar. Stockholmssyndromet och naiviteten hos Anton Yelchins karaktär når dock utanför bioduken och rycker en i ärmen. Justin Timberlake spelar den hårda killen med den mjuka insidan som tar Yelchin under sin vinge. En tråkig och förutsägbar roll som han verkar ha fått för att vara dragnamnet på filmaffischerna snarare än hans inneboende skådespelartalanger.

Alpha dogfilmas i dokumentärstil i början och slutet. Här är Sharon Stone sminkad som överviktig, deprimerad mor och så pass övertygande att man måste påminna sig om att de dokumentära inslagen är iscensatta.

Enligt regissören Nick Cassavetes är filmen också ett exempel på hur fel det kan gå när ungdomar får mer pengar och ansvarsfrihet av sina föräldrar än kärlek och uppmärksamhet. På ett väldigt amerikanskt och tragiskt vis. (TT Spektra)

Maria Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.