Annons
Nyheter

Emil Sandgren: Zombies, samer och rock 'n' roll

Nyheter • Publicerad 19 december 2007
Little Gerhard
Little GerhardFoto: 

För mig är en väl genomtänkt musikgåva bland det finaste man kan ge. Det knepiga är bara att hitta precis rätt skiva för rätt person. Tur då att gamla rocklejonet Robert Plant och betydligt yngre countrystjärnskottet Alison Krauss har gjort valet så enkelt i år. För deras duetter på Raising Sand kommer att få hjärtan att smälta och hud att knottras i många läger. Uppmärksamt och ömt, nästan som ett kärlekspar, låter de sina stämmor flätas samman i ett pärlband av låtar som spänner över bluegrass, country, folk och rock. En klockren ljudklapp till både farfar och flickvännen.

Stora Rock 'n' roll-boxen är utmärkt till nostalgiska 40- och 50-talister, som får något vått i blicken när de hör namn som Rock-Olga, Leif "Burken" Björklund och Little Gerhard. Med 100 låtar på fyra skivor är boxen ett tvärsnitt av svenska rockpärlor från 1954-1963, decenniet då rocken först gjorde sitt intåg i folkhemmet. Boxen kan också varmt rekommenderas till musikintresserade ur yngre generationer, som en hutlöst underhållande ingång till en lite oskyldigare tid i svensk rockhistoria. En tid när man kom undan med låtsasengelska och artistnamn som Chris Lennert, den Rockande Samen eller Björn "White Bear" Nilsson. För dig som vill slå på stort går boxen som hand i hanske tillsammans med Stora Rock 'n' roll-boken som släpptes tidigare år.

Annons

Missade du att den gamla garagerockaren Roky Ericksons gjorde en spelning i Malmö så sent som i förra veckan? Nå, med lite tur är det inte sista gången han är här. Två vändor till Sverige på bara ett halvår talar för att Roky fått blodad tand, sedan han tillfrisknat efter åratal av psykisk ohälsa. Tills dess – ge bort hans mästerliga The Evil One till någon du verkligen tycker om. Bjud sedan in dig själv, kryp upp tillsammans i soffan och unna er att upptäcka Rokys mörka undervärld, där krokodiler, demoner och zombies stryker omkring i skuggorna.

Har du å andra sidan redan hela Rokys skivkatalog? Då är chansen stor att du tillhör kategorin musiknörd, och brädspelet Master of Music borde vara något för dig. Ge bort till likasinnad och förgyll mellandagarna med hjärngymnastik och prestigefylld namedropping. Spelet finns även för film- och tv-nördar.

Emil Sandgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons