Annons
Nyheter

Elias - en osynlig kille

Nyheter • Publicerad 3 december 2004
Katarina Kieri.
Katarina Kieri.Foto: 

Elias är en kille som ingen i klassen lägger märke till, inte ens när han är sjuk tänker någon på att han inte är där. I skolans matsal brukar han sitta med en kompis, men den kontakten slutar där. På sin fritid är Elias alltid ensam. Hemma är det inte mycket bättre. Han kan inte prata med sin tafatta pappa om känsliga saker som t ex varför de två bor ensamma med varandra. Pappan föreslår att Elias ska börja träna jujitsu för att komma bort från ensamheten, men när Elias blir intresserad av en flicka på träningen blir han förvirrad och vill sluta. Förvirrad blir han också av grannflickans konstiga beteende och varför påminner hennes mamma om hans egen? Lite lustigt är det också att mamman och hennes dotter har samma efternamn som han har.

"Osynliga" killar som Elias finns det i många klasser, killar som ingen tjej skulle komma på tanken att gå på skolans bal med. Killar som bara sitter framför datorn eller är för blyga och tystlåtna för att märkas. Här får vi veta hur det känns att vara den där oförmärkta eleven. Elias konturer får vi i först genom att vi ser honom genom lärarvikariens, klasskamraters och föräldrars ögon. När han själv kommer till tals förstår vi att han inte är någon "nörd" utan har djupa filosofiska tankar om livet och sin egen roll i det. Det tar bara lite tid för honom att slå ut som den mogne unge man han visar sig vara.

Annons

"Dansar Elias? Nej" av Katarina Kieri är en ganska söt berättelse om i huvudsak relationen mellan Elias och hans pappa. Det är inte så dumt tänkt av Kieri, att skildra "losern", lyfta fram honom och få läsaren att fundera på vem den där killen, som finns i varje klass, egentligen är. Det skulle också ha kunnat bli en riktigt bra bok om Kieries medkänsla med och engagemang för sin huvudperson hade varit starkare. Språket är vackert men innehållet haltar lite.

Katarina Kieri är poet och ungdomsboksförfattare. "Ingen grekisk gud, precis" nominerades till Augustpriset 2002 och "Dansar Elias? Nej" är nominerad i år.

Marianne Ekenbjörn

Titel: Dansar Elias? Nej

författare: KATARINA KIERI

Förlag: Rabén & Sjögren

Ungdomslitteratur
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons