Annons
Nyheter

Egenart debuterar på egen hand

Med sitt vernissage på Garvaregården i dag inleder en ny konstnärsgrupp sitt samarbete. Kvinnorna bakom gruppen Egenart kommer alla från Trelleborgstrakten och sporrar varandra till nya experiment med färg och form.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Egenart: Åsa Jönsson, Anna Rydberg, Marjut Sjölin, Ruth Nilsson, Ingrid Wallin och Marianne Larsson. BILD: CLAES NYBERG Utställningen "Egen.art" som har vernissage idag lördag klockan 12-16, är kvinnornas debut som grupp. Samlingsutställningen, som pågår fram till den 22 juni, ger ett tvärsnitt av medlemmarnas bredd och olika stilar. - Vi trivs tillsammans, och får en gemensam konstnärlig upplevelse. Sedan är man ju alltid starkare som grupp, förklarar Ingrid Wallin. - Det är roligare, och dessutom inspirerar vi varann, förtydligar Anna Rydberg. De sex betonar att de inte alltid kommer att ställa ut ihop, utan kanske i olika konstellationer, eller på egen hand. De möttes hur som helst på en grafikkurs på ABF nyligen, och beslöt sig för att slå sina påsar ihop. Ingrid Wallin, som var lärare på kursen, bildade gärna en grupp och upphörde då att betrakta sina medsystrar som elever. - Det som håller ihop oss är intresset för grafiken. Annars sysslar vi med ganska olika uttryckssätt, berättar hon. Ingrid är den som vill göra bilderna kul att titta på, lite humoristiska och finurliga även när de skildrar vardagssituationer. Marjut Sjölin är den impulsiva, som inte planerar sina uttryck i glas, keramik eller grafik för noga utan bara låter dem komma. Marianne Larsson är keramikfantasten som också gärna skapar verk med en humoristisk känsla. Även Anna Rydberg gillar att använda sig av humor, men smyger också gärna in politiska budskap. Som hon gör i sina oljemålningar "Frihetsgudinna i tårar" som visas på utställningen. Ruth Nilsson har nyligen tagit upp keramiken, och gillar det skarpt. Hon gillar att testa olika stilar och variera sig. Och så har vi Åsa Jönsson, som gillar att göra sina målningar i lite större format och som gör konst utan baktankar. De flesta av medlemmarna har haft utställningar i eget namn tidigare, men inte Åsa: - Jag är väl den som ställt ut minst av oss, säger hon. Och jag hade nog aldrig ställt ut på egen hand, tror jag. Jag har inte haft den självkänslan. Och har då gruppen, med sin debututställning, stärkt självkänslan? - Det vet jag inte än, jag tvingar mig själv till det här!

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons