Efterlyses: minnen av Svenska Ord
Häromdagen fick Ann Hingström, Tomelilla kommuns projektledare för vad som i dagligt tal kallas "Hasse & Tagemuseet", korn på den säng som Stellan Skarsgård sov i i Den enfaldige mördaren.
Dessutom har en man hört av sig och berättat om sin statistroll i Pettersson & Bendel. Och en dam vill gärna visa sin samling med privata bilder från några av de filminspelningar som AB Svenska Ord gjorde på Österlen på 1970-talet.
– Det är otroligt viktigt att få den lokala anknytningen på museet, berättar Ann Hingström. Svenska Ords filmer är en stor del av vårt kulturarv här nere. Mycket större än jag trodde från början. Det korrekta namnet på museet, som invigs den 1 juli av Hans Alfredson själv, är "Världens minsta museum, Världens största Hasse & Tagemuseum".
– Det finns ett museum med indianprylar i Arizona som marknadsför sig som "världens minsta" berättar Ann Hingström. Men det är 18,5 kvadratmeter stort. Vårt blir bara 17.
Det är en löjligt liten yta för en museisamling. Som en Friggebod, ungefär. Men allt ska inte trängas in i det gamla tunnelhuset vid järnvägen. Samtidigt med museets öppnande gör nämligen även Tomelilla konsthall en särskild utställning.
Ann Hingström har redan mycket prylar, de flesta fyndade från Hasse Alfredsons och Tage Danielssons skrivarstuga i Vita bergen i Stockholm.
– Första gången jag kom dit vågade jag knappt gå in, av ren vördnad, bekänner Ann Hingström. Så brukar jag aldrig känna. Jag har aldrig haft några idoler i mitt liv, utom möjligen Hasse och Tage och Astrid Lindgren.
På vinden, bland bråte och förstörelselystna möss, fann Ann filmaffischer, priser och statyetter och några scenografimodeller. Plus näsdukar från Fröken Fleggmans mustascher, som hon är särskilt glad över, och originalet till Svenska ord-logotypen. Men det räcker inte:
– Jag är ute efter både privata bilder och berättelser, förklarar Ann Hingström. Om hur det var att stå i kö till en statistuttagning och möta människor som Gösta Ekman och Birgitta Andersson. Och allt runt omkring.
Den som lämnar in bilder får dem förstås tillbaka. Ann Hingström vill bara kopiera dem.
– Jag är mycket ute efter tankarna, minnena och ögonblicken kring detta, berättar hon. De är en del av sammanhanget.
Vad som för 30 år sedan föreföll som flyktig populärkultur, har nu blivit kulturhistoria. Och de som var en del av det spelar en roll.
– Känner man sig hemma på en plats så gör man det för att man vet dess historia. Och det här handlar om att hitta sin egen historia, konstaterar Ann Hingström.
Den som har bidrag kan antingen skriva till Ann Hingström på annhingstrom@tomelilla.se eller Ann Hingström c/o Biblioteket, Centralgatan 13, 273 80 Tomelilla. Det finns också en telefonsvarare på 040-40 12 12.
Lars Thulin
0410-545 20
lars.thulin@allehandasyd.se