Nyheter

Editors vill förtjäna uppmärksamheten

Fyra pojkar från Birmingham har just släppt ett debutalbum som alla verkar älska. Editors är känslostarka och har grymt tålamod.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2005

Egentligen kommer bandets fyra medlemmar från olika delar av England men numera är Birmingham deras adoptivhem. Efter att ha läst en, enligt dem, fruktansvärd kurs i musikteknik vid universitetet bestämde sig vännerna för att starta dagens Editors.

Debutalbumet "In the back room" påvisar deras förkärlek till ett ungt REM, Joy Division och Echo and the Bunnymen. Soundet går lätt att identifiera som brittiskt, med gitarrer som dominerar och en mörk, elektronisk underton. Hela bandet gör musiken men sångaren Tom Smith står själv för textskrivandet.

– Det är känslostarkt. Vi har några långsamma låtar med djup och andra spår som får en att vilja dansa och röra på sig, även emotionellt. Lyssnarens tolkning av en låt är lika viktig som det vi egentligen vill säga med den, säger han. Editors har försökt undvika den uppmärksamhet som lätt kan cirkulera kring nya band i England.

– Det är inte alls ovanligt att ett band får hypes i media innan de ens släppt ett album, men det hände inte oss, förklarar Tom Smith.

Istället gjorde bandet ett taktiskt drag, varvade singelsläpp med att turnera ett halvår för att sedan släppa skivan. Reaktionerna från publiken i Europa, och i synnerhet England, haglade. Media var snabb med att tala om Editors som "höstens debutanter".

– Det är först nu som folk säger att vi är bra och det känns som om den goda reaktionen vi får är ett resultat av att albumet faktiskt är ute nu, och inte på grund av en massa skriverier. Det är toppen att folk gillar skivan, det känns som om vi förtjänar detta mer nu än om vi hade fått uppmärksamheten för tidigt. I samband med lanseringen av skivan gav de i förra veckan en spelning på Café Opera i Stockholm.

– Det var en konstigt och förvirrande. I normala fall kommer folk för att se oss men igår verkade det mer som om folk kom dit bara för att bli onyktra och ha kul, berättar Tom Smith.

Inom kort släpps nästa singel och framöver fortsätter bandet att turnera i Europa och senare USA. Grabbarna ligger inte på latsidan och redan i oktober besöker de Sverige igen för ytterligare två spelningar.

– Ser verkligen fram emot att få göra en normal spelning då, säger Tom Smith och skrattar.

(TT Spektra)

Meryem Can

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.