Annons
Nyheter

Edda Magnason tog priset

Edda Magnason kammade hem en guldbagge för sitt sätt att gestalta Monica Z på film. Hennes tacktal på 50-årsjubilerande Guldbaggegalan blev känslosamt med både skratt och tårar.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2014
Foto: 
Anna Odell vann en guldbagge för bästa manus.
Anna Odell vann en guldbagge för bästa manus.Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Foto: Foto: JESSICA GOW / TT
Guldbaggegalan fyller 50 år i år och det gav programledaren Sissela Kyle anledning att fira lite extra.
Guldbaggegalan fyller 50 år i år och det gav programledaren Sissela Kyle anledning att fira lite extra.Foto: Foto: JESSICA GOW / TT
Håkan Hellström delade ut en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll till Edda Magnason.
Håkan Hellström delade ut en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll till Edda Magnason.Foto: Foto: JESSICA GOW / TT

Edda Magnason från Fyledalen har inte så stor erfarenhet av film.

– Scen har jag stått på och spelat musik och teater. Men jag har bara medverkat i en film, berättade Edda Magnason i inledningen av Guldbaggegalan.

Annons

Hon berättade också hur hon fick rollen som Monica Zetterlund.

– Det var någon som hörde mig spela på Södra teatern och tipsade om mig.

Filmen om Monica Zetterlund blev en av 2013 års mest sedda filmer på bio. Den var nominerad till biopublikens pris, men det priset gick i stället till 100-åringen med Robert Gustafsson i huvudrollen. Monica Z fick däremot inte mindre än fyra guldbaggar. Kicki Ilander fick en för bästa kostym.

Priset för bästa manliga biroll gick till Sverrir Gudnason som spelar basisten Sture Åkerberg och regissör Per Fly fick pris för bästa regi.

– Jag trodde kanske ni skulle nominera en dansk, men jag aldrig att jag skulle vinna, sade han i sitt tacktal.

Edda Magnason, som var förhandstippad som vinnare, var kanske lite mer förberedd på sitt pris. Ändå blev mottagandet känslofyllt. Hon började med att skratta och sedan kom tårarna.

– Är det så här det känns? sade hon och tackade sedan bland annat guldbaggejuryn och regissören Per Fly, alla musiker och skådespelare hon träffat under inspelningen, samt familjen i Skåne.

– Under inspelningen träffade jag också många som känt Monica, bland annat Kerstin Bagge. Hon sade åt mig att ”det här är ingen hjärnoperation. Kör ditt race. Det hade Monkan gjort.” Och det gick ju bra, sade guldbaggevinnaren.

Att Edda Magnason i filmen är så lik Monica Zetterlund tackar hon kostymörer och sminkörerna för.

– Ingen har, varken före eller efter filmen sagt att jag liknar henne, berättade hon före prisutdelningen.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons