Annons
Nyheter

E-postens mysterier

Nyheter • Publicerad 18 mars 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det här med att kommunicera via e-post har sannerligen slagit igenom. Jag är inte odelat förtjust. Jag tror att vi slänger ur oss saker och ting snabbare via e-posten än om vi hade pratat i telefon eller skrivit vanliga brev. Det blir kanske inte så genomtänkt det vi säger. Ett skäl till det kan vara att e-post är väldigt opersonligt, du har varken en röst eller ett par ögon att möta - bara ord. Dessutom dras man allt mer åt att korta ner och stympa språket för att det ska gå snabbare och det är ju inte bra.

I dessa tider jobbar jag mycket med den kommande konst-påsk-rundan. En del är att sammanställa uppgifter till vårt stora konstkalendarium och det mesta kommer idag via e-post. Hittills ungefär 300-350 e-brev...

Annons

Då lär man sig ett och annat om folks e-postvanor. För det första har många svårt för att skriva som vanligt. Man vill gärna, som sagt, vara kortfattad och en del skriver med stora bokstäver som om det skulle "höras" mer och andra skriver texten som en dikt - korta rader staplade på varandra.

Det kan jag leva med. Värre är den utbredda ängsligheten kring e-post. Man litar inte riktigt på den nya tekniken. Det innebär att först ringer man upp mig och frågar hur man ska göra och till vilken adress e-posten ska skickas. Sedan skickar man e-posten och så ringer man upp igen någon timme senare för att kolla om det kommit fram. Och för att vara ännu mer på den säkra sidan skickar man dessutom ett helt vanligt snigelpost-brev.

Som ni förstår är detta väldigt tidsödande för den (jag) som kanske får 200 e-postbrev om dagen. Det är inte alltid så lätt att hitta det efterlysta meddelandet direkt.

Och så har vi den andra sidan av myntet. De som har övertro på e-posten. De som blir ytterst förvånade och direkt misstänksamma när jag säger som det är att jag inte fått deras e-post. Det händer faktiskt att det inte fungerar.

För övrigt tycker jag det är för jäkligt att den stora livsmedelsjätten saluför fem stycken små gräddbullar i en jättelik plastförpackning. Förpackningen är svensktillverkad i hårdplast. Den rymmer hela 1, 2 liter vatten men bullar väger blott 125 gram. Snacka om ansvarsfullt miljötänkande...

Ha en riktigt go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons