Nyheter

Dyr höst väntar för Dylanfans

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2005

Alla hängivna fans av Bob Dylan går en dyr höst till mötes. En intervjufilm av Martin Scorsese, album, böcker och dessutom konsertbesök är något av det som väntar. De mest hängivna fansen lär få gräva djupt i plånböckerna.

Det mest centrala i höstens Dylanlanseringar är nog regissören Martin Scorseses omtalade Dylan-film "No direction home". Dokumentärfilmen, som bjuder på nya intervjuer med musiklegenden och filmklipp som tidigare aldrig visats, har köpts av SVT men det är i dagsläget inte klart när den ska visas.

Det troliga är dock att det blir under senhösten.

Vill man inte vänta så länge lanseras den tre och en halv timme långa filmen på dvd i USA drygt en vecka före den amerikanska tv-sändningen i september. Svenska fans får dock vänta ändå till i mitten av november innan dvd-utgåvan finns att köpa här. Scorseses film kan sägas vara navet och till det kommer självklart skivor och böcker.

I dagarna släpps två nya album. "No direction home: The soundtrack – The bootleg series vol 7" är knuten till Scorseses film och innehåller sammanlagt 28 spår varav hela 26 inte tidigare getts ut.

Plattan "Live at the Gaslight 1962" hänger inte samman med filmen utan ska framöver säljas exklusivt hos en av USA:s största kaffekedjor. Dessa tidiga Dylanframföranden har funnits på flera piratskivor men aldrig släppts officiellt.

Som om inte det vore nog kommer även två böcker. I slutet av september ges boken "Klippbok 1956–1966" ut i svensk översättning, även den en produkt av Scorsesefilmen. De uppmärksammade memoarerna från förra året kommer i en svensk pocketutgåva längre fram i höst.

Som kronan på verket kommer Dylan med band till Sverige i höst. Den 17 oktober spelar han i Globen i Stockholm. (TT Spektra)

Musikal MALMÖ
Musik
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.