Nyheter

Duon som stötte sig med Elvis

När Elvis advokater hör av sig med en sex sidor tjock lunta, då byter barnunderhållarna Elvis & Tolvis från Rockarp namn. Nu är de skivaktuella igen, som "Rockis & Poppis".
Nyheter • Publicerad 30 mars 2007
Mårten Lindahl och Robert Popotnik ger sig av på nya upptåg och äventyr – nu som "Rockis & Poppis", efter att Elvis advokater hört av sig. BILD: ANDREAS OFFESSON
Mårten Lindahl och Robert Popotnik ger sig av på nya upptåg och äventyr – nu som "Rockis & Poppis", efter att Elvis advokater hört av sig. BILD: ANDREAS OFFESSONFoto: 

"Elvis & Tolvis" har underhållit med sin blandning av barnrock och humoristiska upptåg i tre-fyra år nu. Även Mårten Lindahl och Robert Popotnik, som de egentligen heter, har haft kungligt roligt som den rockige, Las Vegas-svidade Elvisfiguren och hans idrottsgalne bror Tolvis, världsmästare i flera intressanta grenar som "korthopp" - trots sina gigantiska fötter, storlek 57 och en halv.

Bekymmersamt blev det först när killarna tänkte att det vore smart att namnskydda "Elvis & Tolvis". Det var det inte.

Ned i brevlådan damp en sex sidor tjock bibba från advokater som sade sig representera "Elvis Incorporated" och inneha rättigheterna till Elvis likhet och musik. Mellan raderna i det juridiska dokumentet kunde Robert Popotnik förstå att "Elvis Inc" kunde tygla sin entusiasm över att två killar i Skurup uppträdde med Elvisinfluerad rock'n'roll och bling bling-beströdd sparkdräkt. "Oh-oh", tänkte Robert, och hans stora fötter blev plötsligt väldigt kalla.

- Att det fanns så stora intressen i något sådant, det hade vi faktiskt inte tänkt på, förklarar han.

- Men när de drar ut stora trumman så här så känner man plötsligt att det här vill vi inte ge oss in på, säger Robert, medveten om hur minimala duons finansiella muskler kunde te sig bredvid Elvis rättighetsinnehavares.

- Vi hade aldrig en tanke på att "vår" Elvis skulle komma från Amerika, utan grejen var ju att han var "Elvis från Rockarp" och en helt annan figur. Så nu är Mårten och Robert "Rockis & Poppis" i stället. Först och främst manifesterat i den cd som släpps i dagarna, Radio Rockarp.

Men givetvis även i de shower som duon planerar att göra runt om i Sydsverige i vår.

På sätt och vis var det rätt skönt att släppa kopplingen till "The King", menar killarna.

- Lite jobbigt har det nog varit för Mårten, som fått kliva in i en roll och bli "Elvis" varje gång vi ska framträda. Jag behöver ju bara dra på mig det orangea träningsstället och den stora peruken och vara mig själv!

- Mårten kände nog att han också ville vara en egen figur, och jag kan gott unna honom att få utveckla den.

Nu har "Elvis" blivit "Rockis", en mer allmängiltig rock'n'rollkaraktär, och "Tolvis", som ändå brukar kallas för "Poppe" i det civila, har blivit "Poppis". Båda ingår de i det stall av medborgare i Rockarp - en by som, förtjänar det att påpekas för icke-Skurupsbor, faktiskt existerar - och vad Robert Popotnik kallar "vårt eget lilla Ankeborg".

Det är för att kunna levandegöra lika många karaktärer som är med på nya cd:n, uppbyggd som en radioshow, som duon nu funderar på att addera en tredje person till sin scen-show.

- Rockis är borgmästare, berättar Robert Popotnik. Och så har vi den argsinte fiskargubben Gunnar Badbalja som inte tycker om musik, skribenten Sven Pennfinger och Onde Svan som är lite arg på Poppis för att han också är idrottskille.

Oops. Onde Svan? Ni är inte rädda för att bli kontaktade av Gunde Svans advokater?

- Ja precis! säger Robert med ett skratt. Lite farligt är det.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.