Annons
Nyheter

Dubbelt upp med Miriam Aïda

10 snabba frågor till den skånska jazzsångerskan Miriam Aïda, som idag uppträder på Allsång på Skansen, klockan 20 på SVT1. Senare ikväll kan du också höra henne i Miriams Jazz på P2.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2011
Foto: Kristian Krebs

Hur mycket allsång är du själv?

– Haha, jag är nog inte riktigt allsångstypen. Men det är kul att programmet har blivit så stort. Det är förlösande att sjunga tillsammans och känna gemenskap med andra människor.

Annons

Har du något särskilt minne från programmet?

– Jag var med för några år sedan, precis när den finska hårdrocksgruppen Lordi hade vunnit Eurovision. Det gick ett rykte om att deras monsterkostymer skulle lukta illa, så jag kollade om det stämde. Dräkterna var förvånansvärt fräscha efter en hel turné och medlemmarna var ganska mjuka under den hårda ytan.

Vad tycker du om Måns Zelmerlöw som programledare?

– Jag tror att han kan locka en yngre publik. Det vore coolt om fina svenska visor når en bredare målgrupp och kan väckas till liv hos ungdomar. En skåning som programledare är förstås också roligt.

Du släppte skivan "Visans väsen" i februari. Vad mer har du gjort i år?

– Nu semestrar jag på Kreta med familjen. Det är skönt med en break, för det har varit mycket att sätta sig in i vår. Jag är ny producent på P2 livejazz i Malmö och har ett eget radioprogram, Miriams Jazz, som startade i juni.

Hur skiljer sig din nya skiva mot de tidigare?

– Den största skillnaden är kanske att jag sjunger på svenska. Jag trodde att det skulle kännas läskigt, för svenskan kommer så nära mig själv. Det går inte att ljuga eller modifiera på sitt eget språk. Men det var enklare än vad jag trodde. Vår trio, Miriam Aïda Trio, är mer samspelta än tidigare.

Hur gör du för att varva ned?

– Jag leker med mina barn, en sjuåring och en ettåring, och tränar capoeira. Eftersom vi bor nära Ribban i Malmö är det skönt att gå ned till havet och bara titta ut över horisonten. Det är skön stämning där, folk käkar pizza eller kastar frisbee och sanden är mjuk mellan tårna. Jag gillar också att laga mat. Gärna utan recept så att jag får vara kreativ med de ingredienser som finns.

Annons

Vilka artister beundrar du?

– En av mina idoler är Caetano Veloso från Brasilien, som är född på fyrtiotalet och fortsätter att spänna bågen. Han har en enorm kreativitet och verkar inte bli rädd med åldern. Bara det att han dök upp i Köpenhamn förra året med ett helt nytt band och ny repertoar! Jag älskar hans musik, den ger mig frihetskänsla. Den kan vara allt från finstämt akustiskt till freakigt rockinspirerat.

Vad har du själv för drömprojekt?

– Jag skulle gärna spela med en symfoniorkester. Och ha ett reggeaeband. Och göra en bluesig orgelplatta... Det jag brottas med är tiden. Det tar mer tid än vad man tror att samla kraft för nya projekt.

Vilka tre saker tar du med dig på en turné?

– Morgontofflor, min mikrofon och en bok. Nu läser jag Isabel Allendes roman "Eva Luna". Hon skriver fantastiska böcker som svävar mellan verklighet och saga.

För den som missar Allsången ikväll, var kan man höra dig framöver?

– Jag kommer att spela så mycket som möjligt med mina band, Miriam Aïda Trio och A Bossa Elétrica, och fortsätta att producera konserter för radion.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons