Annons
Nyheter

Du vet att du är trelleborgare, när...

Håller du med? Har du något eget förlag? Kommentera Lars Thulins krönika nedan!
Nyheter • Publicerad 4 juni 2012
Foto: Tom Wall

.... du börjar uppfinna nya ord för att karakterisera nyanserna i doften av tång, ungefär som eskimåerna och deras (påstådda) 50 ord för snö.

...du automatiskt delar upp din hemstad i "öster" och "väster", fastän ingen under 40 egentligen har en aning om var gränsen går.

Annons

...du som fotbollsfan märker hur klyschan "det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl" omärkligt har smugit sig in i din standardrepertoar.

...nämnandet av ordet "gummi" i olika sammanhang inte omedelbart får dig att tänka snuskiga tankar. Inte värre än vanligt, i alla fall.

...du alltid riskfritt kan dra till med ett "i Stockholm" eller "i Ystad" när det gäller avfärdande fnysningar åt folk vilkas åsikter eller göranden utan vidare diskussion kan antas vara fullständigt uppåt väggarna.

...du har vant dig vid att se gigantiska färjor parkerade utanför fönstret, och skulle inte ens reagera det om där i stället låg en strandad vitval. I alla fall inte om den var lite gammal och luktade illa.

...du använder uttrycket "helt så" som avslutat begrepp. Typ "jag blev helt så." Medan lyssnaren står och väntar på det förlösande adjektivet, exempelvis "förvirrad" eller "upprörd", går du bara raskt vidare och lämnar samtalspartnern... ja just det; helt så.

...du inte höjer ett ögonbryn när du vandrar över Stortorget och mer eller mindre snubblar över frigående höns, galande tuppar och kacklande kalkoner. Sånt finns väl i alla städer? Så kliver du in på köpcentret - och den första "kund" du möter där är en påfågel.

...du gillar Malmö - men tycker att det är förbaskat skönt att kunna åka därifrån.

...du tycker att Ystad är bortkastat på ystadborna.

...du har vant dig vid att i alla undersökningar över vilka städer i Sverige som är "bäst" respektive "sämst" på någonting så hamnar Trelleborg alltid mer eller mindre exakt i mitten.

...du bjuder in gäster norrifrån med det käcka tillropet "gratis tångbad ingår!"

Annons

...du fortfarande pratar om "Mikaeli", fastän namnet på den lokala stadsfesten ändrades officiellt till Palmfestivalen redan för åratal sedan. Och vad mera är; du kommer alltid att säga "Mikaeli."

...du mer än gärna går på kulturella evenemang. Förutsatt att det är gratis och bjuds på korv.

...du tycker att luften i de flesta andra svenska städer saknar den där rätta kryddan av diesel och metan.

...du mycket väl kan säga "skog" om en samling träd, som en små- eller norrlänning skulle ha skämts att kalla "dunge."

...du blir lite sur när du ser palmer i andra städer. Hitta på något eget, va!

...du är van vid att marken är så otroligt platt överallt att om du tappar en boll, så väntar du dig att den ska ligga kvar.

...du tar för givet att alla svenska småstäder på runt 40 000 invånare har en egen dagstidning. Så är dess värre inte fallet.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons