Annons
Nyheter

Droger och försoning tema på årets Buff

I dag slås portarna upp för Malmös årliga internationella filmfestival för barn och unga. För 24:e året i rad visas filmer från Norden och delar av Europa.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2007
Guldbaggebelönade filmen Förortsungar visas i BUFF:s tävlingsdel.
Guldbaggebelönade filmen Förortsungar visas i BUFF:s tävlingsdel.Foto: 
I danska filmen Vikaren får en skolklass en vikarielärare som mystiskt nog verkar kunna läsa tankar.
I danska filmen Vikaren får en skolklass en vikarielärare som mystiskt nog verkar kunna läsa tankar.Foto: 

Under festivalens fyra dagar 13– 17 mars visas 99 filmer från hela 24 länder. Årets tema är droger och försoning som går som en röd tråd genom 43 långfilmer, 49 kortfilmer och sju dokumentärer.

– Det är aldrig förbestämt vilka teman festivalen ska ha, säger festivalproducenten Cecilia Grubb.

Annons

– Det kommer slumpmässigt fram när vår filmgrupp som består av erfarna filmvetare tittat igenom alla filmer som skickas till oss. De filmer som vi har fått in flest av med samma tema får bli årets röda tråd.

I år visas bland annat den omskrivna filmen Förortsungarsom handlar om flickan Aminas och hennes morfars kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige. Under tiden lämnas hon helt ensam i Sverige efter sin morfars bortgång och hennes kamp fortsätter på egen hand.

Filmen Gangsta Bluestar upp temat droger och handlar om den 17-årige killen Spike från Surinam som vid fem års ålder adopteras av sin moster i Nederländerna. Det dröjer inte länge förrän han blir kriminell tack vare adoptionen. Han börjar smuggla droger och reser en dag tillbaka till Surinam efter att ha svalt kondomer fyllda med kokain.

En annan uppmärksammad film som berör vår överlevnad här på jorden är dokumentärfilmen The Planetsom informerar om de pågående klimatförändringarna.

– Ett tips är att söka sig till de filmer som inte visats på biografer tidigare och som man kanske inte får möjlighet att se vid andra tillfällen, säger Cecilia Grubb. I år bjuds det återigen på stumfilmskonsert. Sherlock Jr handlar om en uttråkad biografmaskinist som drömmer om att bli detektiv. I den rafflande stumfilmsdeckaren får man uppleva hisnande biljakter, en skenande moped, och en del kärlek. I biosalongen får publiken sällskap av en sjumannaorkester som spelar nykomponerad musik av Matti Bye.

Buff riktar sig till stor del till skolelever som står för det största besöksantalet. Men den riktar sig också till allmänheten under speciella barnfamiljskvällar och till professionella filmintressenter. I år beräknas besökarantalet uppgå till mellan 10000 och 14000 besökare.

Buff innehåller också en tävling. Filmbidrag från Sverige, Danmark, Finland, Tyskland och Israel slåss om priser från bland annat Malmö stad, Unga filmfabriken och Svenska kyrkan. De svenska bidragen som deltar i tävlingen är Förortsungarsom visas den 15/3 kl 12.00, 16/3 kl 12.30 och Kid Svensksom visas den 13/3kl 09.00, 16/3 kl 12.00, 17/3 kl 13.30.

Philip Månsson

Ung reporter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons