Annons
Nyheter

Doktorn kan komma

Nyheter • Publicerad 8 januari 2007
Foto:  

Detox. Ja, albumtiteln på Dr Dres smått osannolikt försenade soloplatta har varit känd så länge att projektet har börjat få mytiska proportioner.

Förhandssnacket har pågått under en så pass lång tid att jag börjar misstänka att doktorn mest extrapolerar på låtarna i väntan på att gangstarappen ska bli lika stor som den blev när Chronic släpptes 1992. Men än har inga sologrejer hörts från Dre som alltså inte har tagit emot på sin egen klinik sedan 1999 då 2001 kom. I stället har han jobbat hårt – och framgångsrikt – som hyrläkare på annan ort, senast åt Jay-Z på vars Kingdom Come doktorn bidrog med fyra produktioner. Det härliga pianoklinkandet i Lost One vittnar om att den snart 42-årige legenden fortfarande har mycket att ge, frågan är bara när. För tyvärr är sannolikheten att Detox landar i skivdiskarna i år lika stor som att Henke kommer att byta Old Trafford mot Olympia när de första snödropparna slagit ut.

Annons

Fast 2007 ser ut att kunna bli ett bra år ändå. En annan som verkar ha ett lika långsamt rörelseschema är Queens finaste, Pharoahe Monch. Snart släpps Desire, åtta år efter rapparens magnifika solodebut Internal Affairs, där monstret Simon Says åtminstone i min kalender var 1999 års bästa låt. År 2007 ligger inte Pharoahe kvar på Rawkus – där hans debut tillsammans med Company Flows Funcrusher Plus i efterhand framstår som bolagets två vackraste stunder – utan härbärgeras av Universal Motown som verkar ha vett att ta tillvara på den sorgligt outgivna och underskattade Monch. De spår som redan släppts bådar gott: på singeln Push rappar Pharoahe med sin snabba, nasala röst över ett skönt soulblås och på Guns Drawn ger han sig på de amerikanska vapenlagarna. Det är bara att hoppas att den politiskt medvetne rapparen inte tyngs ner så mycket av sin ryggsäck att han inte når ut till den stora publik han är värdig.

Ett tredje efterlängtat album är samarbetet mellan Ghostface Killah och MF Doom: Ghostface meets Metal Face. De spår som sipprat ut på nätet – samt duons låtar på Fishcale och More Fish – tyder på att den oerhört produktive producenten och rapparen Doom verkar vara en perfekt sparringpartner för Ghost. Men när Ghostface meets.. verkligen kommer ut är bäst att låta vara osagt. Vi kan bara vänta.

Andra plattor att se fram emot i år är Ill Bills Ill Bill Is The Future, Vol. 2, 9th Wonders Dream Merchant 2.0, Brother Alis The Undisputed Truth, Commons Finding Forever, Evidences The Weatherman och Edgar Allen Floes The Streetwise LP. En label det varit ganska tyst om det senaste året är Definitive Jux. Men 2007 ser allt plötsligt intressant ut igen, med nya plattor från den alltid lika underhållande Aesop Rock samt från El-P själv. Mmm.

Ett par skivsläpp är jag försiktigt orolig inför. Raekwon gör Only Built For Cuban Linx 2 på Aftermath, en label som kan passa honom lika illa som No Limit gjorde för Snoop. Och att 9th Wonder enligt rapporter endast producerar ett par av spåren på Little Brothers tredje platta, Get Back, känns inte heller riktigt bra.

I helgen går Christopher Lembkepå Scorseses The Departed.

chlembke@hotmail.com

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons