Annons
Nyheter

Disneyprinsessor på hal is

Nu är äntligen Disneyworld i Malmö.Det vill säga som isshow fokuserad på Disneys sju kända prinsessor från lika klassiska tecknade filmer genomåren. Efter Stockholm och Göteborg har Malmö Arena fått denna begärliga perfekta familjeunderhållning vilken fick premiärpubliken att se ut som fågelholkar med sönderklappade händer.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2009
Tingeling från Peter Pan-sagan är den som hälsar besökarna välkomna till Disneyshowen Princess classics, just nu i Malmö. Bild: Christer Nilsson
Tingeling från Peter Pan-sagan är den som hälsar besökarna välkomna till Disneyshowen Princess classics, just nu i Malmö. Bild: Christer NilssonFoto: 

Det är snart tjugo år sedan isshowen Holiday on Icelämnade Malmö på grund av för dåliga publiksiffror. Något Malmö Arena har all möjlighet att motverka. Årets upplaga av Disneysskridskoåkande prinsessor och prinsar med mera är precis så superproffsig och Las Vegas-glassig som väntat.

- Vad är en bal på slottet?" undrar Askungen/Alice Babs i det kända julaftonsända tv-avsnittet ur Askungen. Jo,inte minst en storslaget koreografiskt praktfull festmed härliga karaktärer i fantastiska konståkningsproffs. Ständigt bländande med djärvapiruetter ochkast, "dubbla Mollbergare" och andra tekniska termer som avyttras i tv från pågående EM ikonståkning i Helsingfors.

Annons

Här samsas över 60 artister från olika nationer itempoladdade kostymbytensom skulle knäckt vilken blå-gul påklädare som helst.

För denspännande koreografin svarar Tom Dickson, utnämnd till 2002 års bäste koreograf i amerikanska konståkningsakademien. Till sin hjälp har han haft sin svenskafru, Catarina Lindgren, fyrfaldig svensk mästarinna och OS-deltagare 1984. De summerar sitt arbete som enlyckosam utmaning.

- Vår koreografi understryker den dramatik vilkenfinns hos vackra prinsessor som glider fort över isen.Konståkningentillför deras sagoöden en dimension avkraft, passion och skönhet somandra konstformer inte kan. Grunden för all koreografi är god skridskoåkningsteknik och vi har verkligen utmanat de här konståkarna. Deras energi och respons har varit fantastisk.

Det gäller inte minst regissörenJerry Biliks drivkraft i iscensättningarna av till exempelglittrande baler, fester i havets djup och färder på flygande mattor iförsta aktensklassiska avsnitt ur Törnrosa, Snövit och de sju dvärgarna, Den lilla sjöjungfrun,Skönheten och Odjuret, Aladdin, Mulan, vilka presenteras av värdparet Musse och Mimmi Pigg samt Jan Långben.

Det är styv kuling (eller i detta fall snarare kul styving) från start till final av samtliga skrinnare vilka inramas av till sagorna hörande kända sånger. Utförda av inspelade svenska sångaresom fixas perfekt mimiskt av isartisterna. Till exempel den ljuvliga En hel ny världmed Aladdin och prinsessan Jasmin på en flygande matta, Nu visslar vi ett slagmed Snövit och de sju spralliga dvärgarna, Belles svärmiska dans och sång med Odjuret ur Skönheten och Odjuret. Här finns minsten sång och favoritprinsessa för alla.

Vissa scener är så geniala, roliga, rörande och vackra att mansvär på att de inte går att upprepa. Naturligtvis är det inte så.

Till exempel då den goda fén manar denbaluppklädda Askungen att vid midnatt upphör all förtrollning och allt återgår till hur det var förut. På Malmö Arena tar det lite över två timmar för förtrollningenatt försvinna och får ung som gammal att förväntansfullt se fram emot nästa.

Christer Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons