Nyheter

Dirty Kurt från Ystad

Rikshospitalet öppnade filial i Vollsjö under jul- och nyårshelgerna med barn, barnbarn, respektive, vänner och vi själva som patienter. Alla hostade, snörvlade och smittades. Två knalltransporter till akuten i Ystad för bihåle- och urinvägsinflammationer. Snudd på att apoteket i Sjöbo erbjöd rabatt när vi köpte ännu fler askar värktabletter.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2009
Foto: 

På kvällarna, när yngste sjuklingen äntligen somnat, ordnade sjukhemmet med filmvisning. Stora skärmen ställdes upp i samlingssalen = vardagsrummet. Ljuset släcktes. Godisskålar och även några skålar med popcorn, för att få den rätta biosalongsdoften. Plus en liten ficklampa så man hittar rätt godis i mörkret.

Dvd:n startas. På programmet: de tre hittills inspelade delarna av brittiska filmatiseringen av Henning Mankells polisdeckare om Kört Wallender, in English. (Filmerna, som visats på BBC, finns också på import-dvd och kommer på TV4.)

De -Sidetracked, Firewalloch One Step Behind- är förstås gjorda i färg men ändå Skåne noir. Man kan nog hävda att Wallander-serien med Kenneth Branagh som Kurt var den första kolorerade noir-deckaren på teve. Nämligen tevedebut för digitala Red One-kameror, vilket fått färgerna att bli brusiga och grova.

Branaghs skäggstubb växer. Påsarna under ögonen sjunker. Han blir allt tröttare och får inte ens ha Jussi Björling att trösta sig med (eftersom operaintresset rensats bort). Branagh-Wallander jobbar helst ensam, som en Dirty Kurt från Ystad. Men han får akta sig så inte svensk polisiär spariver går för långt: pistolen verkar inte fyllas på med kulor från del till del.

Kenneth Branagh spelar bra, driver serien framåt. Actionfyllda tevedeckare i färgrik noir (även om jag sörjer att också Mankells politiska budskap är borta till 95 procent). Kvalitet. Typisk engelsk tevedramatik rätt igenom. Dottern Linda tindrar som aldrig (i Jeany Sparks läppstiftssprakande gestaltning). Men man undrar hur engelsmän ser på svenskar - som när en undersökande journalist (från Allehanda?) dricker vodka ur vinglas...

Polisstationen, en kombination av Ystads badhus och järnvägsstation, måste vara Sveriges så att säga åter-trendigaste. Vilka väggar! Hur klarar sig då engelsmannen Branagh i Wallander-konkurrensen? Min egen Wallander-topplista: 1) Henning Mankells romanperson, 2) fortfarande Rolf Lassgård, 3) Kenneth Branagh och på typ 8:e plats) Krister Henriksson.

Att höra:Wallander-signaturen Nostalgiamed sångpoeten Emily Barker finns på MySpace.

Att kolla:Engelska Wikipedia har en stor artikel om produktionen av den brittiska Wallander-serien.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.