Annons
Nyheter

Detroit Cobras mår allra bäst i studion

Sverigeaktuella Detroit Cobras är ute på sin första egna turné någonsin. Ska man tro bandets gitarrist är det ingen odelat positiv upplevelse. "Jag är mer inne på att göra skivor", säger Mary Restrepo.
Nyheter • Publicerad 3 december 2004
Detroit Cobras kommer till Sverige i veckoslutet för tre spelningar.BILD: BORDER
Detroit Cobras kommer till Sverige i veckoslutet för tre spelningar.BILD: BORDERFoto: 

Det går att sätta många epiteter på Detroit Cobras musik. En del kallar det garagerock, andra hävdar att det är sydstatssoul. När bandets gitarrist Mary Restrepo själv ska beskriva Detroitbandets musik kommer ett blixtsnabbt svar:

– Rock'n'roll.

Annons

När jag hävdar att det är ett ganska vitt begrepp utvidgar hon svaret till att deras musik är en kombination av en mängd stilar.

– Vi är ju som alla andra påverkade av punk, soul, r'n'b. Vi gillar väldigt mycket r'n'b, och soul från Detroit, Memphis och New Orleans, säger hon.

Mary Restrepo framhåller bland annat New Orleans souldrottning Irma Thomas, vars låtar funnits med på alla Detroit Cobras plattor. Det har hittills blivit tre fullängdsalbum för bandet, varav det senaste Baby fått överlag bra kritik i Sverige.

Varför Detroit Cobras i stort sett bara tolkar andras låtar förklarar hon med att hon vill kunna lyssna på en skiva från början till slut.

– Det är viktigare att ha en bra låt än att du måste skriva den själv. Det spelar ingen roll vem som skrivit låten och jag tror att de allra flesta inte bryr sig, i alla fall inte publiken, säger hon.

Hur väljer ni låtmaterialet?

– Vi lyssnar efter känslan och på texten. Sen provar vi låten och funkar det, att vi får fram det vi vill så går vi vidare. Du kan gilla en sång och försöka göra den, men om du inte får fram den känslan som du hade när du hörde den, så är det ingen idé att fortsätta.

Detroit Cobras har rest runt i Europa sedan turnépremiären i Berlin i början av november och det är deras första riktiga egna turné. Till helgen kommer bandet till Sverige för tre spelningar. Men att spela live är inte det roligaste tycker gitarristen.

– Jag är definitivt mer inne på att göra skivor än att spela live. Det är mer tillfredsställande. Att spela live är självklart kul men jag gillar verkligen att spela in skivor, framhåller Mary Restrepo. (TT Spektra)

Henrik Larsson

Fotnot: Detroit Cobras spelar i Stockholm den 3/12, i Malmö den 4/12 och i Göteborg den 6/12.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons